Különleges sorozatban tért vissza Jack Gleeson, a Trónok harca veszedelmes királya

2022. június 17.
Először rendeztek Comic Con fesztivál Budapesten. A képregények, sorozatok és videójátékok szerelmesei a kétnapos eseményen a Trónok harca egyik meghatározó karakterével, a Joffrey Baratheont alakító Jack Gleesonnal is találkozhattak. Az ír színésszel mi is beszélgethettünk néhány percet. (A cikk spoilert tartalmazhat, ha még nem láttad a sorozatot.)

Jack Gleeson nem tartozik azok közé a hírességek közé, akik mindenáron reflektorfényben akarnak élni, sőt, bár korábban a Trónok harca forgatásainak idején Londonba költözött, ma már újra Dublin a bázisa. Bár 2002-ben, vagyis 10 évesen kapta az első filmes szerepét, a világhírnevet a Trónok harca hozta meg számára 2011-ben. Az HBO népszerű sorozatában Gleeson alakította a pszichopata, perverz, szadista Joffrey Baratheont. Nem meglepő talán, hogy a Covid alatt az egyik legnépszerűbb internetes mém is hozzá köthető. Amikor ugyanis az emberek megpróbálták kitalálni, hogy személyesíthetnénk meg a 2020-as és a 2021-es évet a Covid miatt, a sorozat két legelvetemültebb gazfickóját választották ki.

Jack Gleeson és Iwan Rheon a Trónok harcában

Az a bizonyos mém (forrás: Tumblr)

„Ó igen! Láttam ezt a mémet, és nagyon szórakoztató. Azt nem tudom, hogy a sorrend valós-e. Hogy vajon az én vagy a kollégám, Iwan Rheon karaktere volt az őrültebb” – válaszolta kérdésünkre a színész, amikor megkérdeztük, hogy ismeri-e ezeket a fotókat. Gleeson egyébként egy átgondolt és nyugalmat sugárzó férfi, aki távolról sem hasonlít ahhoz az őrült királyhoz, akit megformált az HBO sikersorozatában. Bár az ő karaktere nem élte meg a történet végét, kíváncsiak voltunk arra, hogy ő maga kinek az életének a folytatását írná meg szívesen a Trónok harcából. „Ó, ez érdekes kérdés! Sajnos nincs nagy választék, hiszen sokan meghaltak a fináléra. Azt tudom, hogy készül az előzménysorozat, de a kérdésed kapcsán érdekes felvetés lenne egy ilyesfajta folytatás is! Nehezen tudnék kiválasztani egyetlen karaktert. Talán Sansa Stark életének alakulása lenne izgalmas, aki Észak királynője lett.”

Sophie Turner és Jack Gleeson

Sophie Turner és Jack Gleeson a Trónok harca 4. évadának bemutatóján (fotó: Gary Gershoff/WireImage)

A színész a Trónok harca után filozófiából és teológiából szerzett diplomát. Elkezdett növényeket termeszteni, és megtanult péksüteményeket sütni. Tudatosan inkább színházi szerepeket vállalt, majd 2020-ban a BBC egyik sorozatában, az Out of Her Mindban vállalt el egy különleges szerepet. Jack itt nem mást alakított, mint egy abortuszon átesett, meg nem született magzat kamasz szellemét, aki meglátogatja az anyját. „Sarah Pascoe, aki a sorozatot megálmodta, gondolt rám a szerep kapcsán. Én pedig nem igazán dolgoztam színészként akkoriban, és azt gondoltam, hogy ez egy izgalmas feladat lenne számomra. Egy olyan karaktert alakíthattam, amit talán soha életemben nem láttam még korábban filmben vagy színpadon. Tudtam, hogy ez egy kicsit veszélyes terep, még a forgatás alatt is azon gondolkodtam, hogy vajon mit fognak szólni az emberek egy abortált magzat szelleméhez. Sokkolni fogja őket? De azt gondolom, hogy végül nagyon finoman és intelligensen volt kidolgozva az egész karakter és a hozzá köthető jelenetek. Éppen ezért, ha megnézed ezeket az epizódokat, akkor azt hiszem, egyszerre fogod kellően viccesnek, meghatónak, kicsit sötétnek és elgondolkodtatónak is találni.”

Jack Gleeson a Trónok harcában

Jack Gleeson a Trónok harcában (fotó. HBO Sajtóoldal)

Jack Gleeson egyébként nem először járt Budapesten. Az interjúban elmondta, hogy korábban már kétszer is ellátogatott a magyar fővárosba. De arra is kitért, hogy a Trónok harca sok, látványos forgatási helyszíne közül, melyek volt az ő kedvencei. „Írként természetesen nagyon szerettem, amikor Írországban forgattunk. De nagyszerű volt Horvátországban, Dubrovnikban is dolgozni. Zseniális volt, ahogyan a díszlet és a valódi környezet egybeolvadt.”

Legyen Westeros a nappalidból!