Sok ember jobban ismeri a Trónok harcát, mint a valódi történelmi személyeket

2022. január 15.
Bár sok rajongót egyáltalán nem nyűgözött le, ahogy véget ért a Trónok harca, ez cseppet sem jelenti azt, hogy kisebb hatással lett volna az emberekre a kultikussá vált sorozat. Egy friss kutatás eredményei azonban örömre nem igazán adnak okot: eszerint sok ember jobban ismeri a sorozat szereplőit és történéseit, mint a valódi történelmet.

Azok után, hogy kiderült, megdöbbentően sok ember – köztük rengeteg nő – nem tudja, hol van a nők hüvelye, már nem is olyan meglepő az a kutatási eredmény, amiből az derült ki, hogy a Trónok harcát jobban ismeri az emberek egy jelentős része, mint a valódi történelmet. A George R.R. Martin könyvein alapuló sikersorozat rengeteg díjat begyűjtött és ismét menővé tette a fantasy világát, ám popkulturális hatása úgy tűnik, ennél is mélyebbre nyúlik.

Sok rajongó ásta magát nagyon alaposan bele Westeros történetébe, a bonyolult kapcsolati viszonyokba és a kitalált történelembe, ami a vastrónért folytatott harc alapját adta. Olyannyira alaposan, hogy sokan részletesebben ismerik Westeros világát, mint a valódi történelmi eseményeket. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by gameofthrones (@gameofthrones)

A felmérést a Sky History végezte több mint kétezer felnőtt brit önként vállalkozó bevonásával, akiknek a valódi történelmi eseményekkel kapcsolatos kérdéseket tettek fel. Több mint harmaduknál kiderült, hogy a Trónok harca világában sokkal járatosabbak, mint abban, amiben élnek. Például amikor a rózsák háborújáról kérdezték őket, ami az 1400-as években zajlott és Martin könyvében is számos eseményt ihletett, húszból egy ember mondta azt, hogy a Lannister és Stark család között zajlott, nem pedig a Lancaster és York. (Igen, a Lannisterek és Starkok valók a Trónok harcából.)

Ennél sokkal súlyosabban hangzik az, hogy tízből egy ember azt hiszi, a Kit Harington által megformált Havas Jon valódi történelmi személy volt, nem csak kitalált szereplő.

Nem csak a Trónok harcával vannak így az emberek természetesen. Húszból egy ember az gondolja, a Gyűrűk ura Gandalfja valóban létezett, illetve hasonló arányban vannak meggyőződve az emberek arról is, hogy a Harry Potter végén lezajlott roxforti csata vagy a Csillagok háborújában elmesélt klónok háborúja tényleg megtörtént.

Forrás: Mental Floss Fotó: Instagram/HBO

Olvass tovább!