Lakatos Mónika is fellép a Cigány Dal Napján

2022. augusztus 06.
Augusztus 8-án rendezik meg a Cigány Dal Napját, amely a sokszínűséget ünnepli cigány és nem cigány művészek részvételével.

Európa egyik legszínesebb, leggazdagabb nemzetisége a cigányság. Nincs még egy olyan népcsoport, amely jelen lenne az Európai Unió összes országában, ily módon az európai közösség nagyon fontos összetartóereje. Kultúrájuk félreismerhetetlenül magán hordozza a saját cigány jegyeket, egyúttal tükrözi az egyes, a cigánysággal kapcsolatba kerülő nemzetek jellemvonásait. A spanyol flamenco eleganciájától a szerbiai rezesbandák magával ragadó erejéig képes átölelni egész Európát és a világot, hirdetve a romák szokásait, nyelvét, életörömét. Kultúrájuk egyik legékesebb része az, amelyik a magyar nemzettel virágzik évszázadok óta, olyan gyümölcsöket foganva, mint az éttermi cigányzene, az oláhcigány muzsika és tánc, a vonós magyar népzene.

a-nepzene-unnepe

Lakatos Mónika és a Cigány Hangok

Az első ízben 2022. augusztus 8-án – a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – megrendezett Cigány Dal Napja ezt a sokszínűséget ünnepli cigány és nem cigány művészek részvételével. A következő években Európa egyre több városa fog csatlakozni az ünnephez.

A Cigány Dal Napjának ötletgazdája és főszervezője Rostás Mihály „Mazsi”, aki az elmúlt évtizedekben négy kontinens több mint harminc országában koncertező, Kossuth-díjas és Womex életműdíjas Lakatos Mónika és a Romengo zenekar menedzsereként alapozta meg kulturális menedzseri tevékenységét.

A rendezvényt három helyszínen, Nagyecseden, Budapesten a Kobuciban, illetve Vaján rendezik meg: fellép többek között Bangó Margit, a Romengo Lakatos Mónikával, illetve vendégeikkel: Fekete Borival, Szinetár Dórával és Roby Lakatossal.

Részletes program ITT!

Olvasd el ezt is!