Sárkányok háza a kulisszák mögött: tények és érdekességek a Trónok harca előzménysorozatáról

2022. szeptember 04.
A Trónok harca előzménysorozata, ahogyan arra számítani lehetett, rögtön a nézettségi listák élére ugrott. Három év telt el a kultsorozat utolsó évada óta, az ez idő alatt elkészült spin-off, a Sárkányok háza pedig 200 évvel a Trónok harca eseményei előtti időkbe repít minket, középpontba a Targaryen-dinasztia történetével. Íme néhány érdekesség a sorozatról, amiket talán a legelvetemültebb rajongók sem ismertek!

Valós események ihlették

A Sárkányok házát nagy mértékben inspirálták az angol polgárháború eseményei. Ebbe George R.R. Martin a 2022-es Comic Conon avatta be a rajongókat: “Ahogyan a Trónok harca a Rózsák háborújához kötődik lazán, úgy a korábban játszódó Sárkányok háza az angol történelem egy másik periódusával, az angol polgárháborúval állítható párhuzamba.

Az HBO eddigi legdrágább szériája

A Sárkányok háza minden egyes epizódja 20 millió dollárba került, a teljes sorozat így összesen 200 millió dollárból készült el. Összehasonlításképp: a Trónok harcának minden évada 100 dollárból jött ki, így az előzménysorozat a csatorna eddigi legköltségesebb sorozata.

Nem a Sárkányok háza lesz az egyetlen széria a „Trónok harca-univerzumban”

Habár a Trónok harca még bőven nem áll olyan szinten, mint mondjuk a már minden tér -és idősíkban bővített Marvel-univerzum, a következő öt évben jópár, az eredeti sorozathoz kapcsolódó alkotásra számíthatunk. Szintén az HBO égisze alatt készül például egy, Jon Snow (Kit Harington) kalandjait elmesélő széria, de szintén úton van egy sorozat Corlys Velaryonról The Sea Snake címmel, valamint egy Nymeriát követő széria is. Emellett tervben van George R.R. Martin regénye, a Tales of Dunk and Egg adaptációja is, amely a Sárkányok házához hasonlóan a Trónok harca előtt játszódik. Ha mindez nem lenne elég, három animációs sorozat is készülőfélben van. Kétségkívül szerencsés helyzetben lesznek tehát a fantasy-kedvelők a következő öt évben.

sarkanyok-haza-esemeny-targaryen-tronok-harca

Méltó soundtrack

Ma már természetes, hogy az olyan nagyszabású produkciókhoz, mint mondjuk egy Trónok harca, eredeti, kifejezetten az alkotáshoz írt zene jár. Nincs ez másképp a Sárkányok házával sem: az HBO Max saját gyártású szériájának első évadához az iráni-német Ramin Djawadi írta a filmzenét. Djawadi a Trónok harca zenéjén is munkálkodott, amiért Emmy-díjat kapott, emellett Grammy-díjra is jelölték 2009-ben, 2018-ban és 2020-ban.

Nem a Sárkányok háza volt az első spin-off terv

A hatalmas sikerre való tekintettel nem volt kérdés, hogy a Trónok harcáról még több bőrt kell lehúzni, 2018-ban meg is született az első spin-off terve: ez Bloodmoon címen, a Hősök korában játszódott volna. Az alkotó a Kick-Ass és a Kingsman: Az aranykör című filmekért felelős Jane Goldman, a főszereplők pedig Naomi Watts és Jamie Campbell Bower lettek volna. A pilotepizódot le is forgatták, viszont az HBO kifogásolta, hogy George R.R. Martin keze nyoma sokkal kevésbé látszódott a terveken és az első részen is, ezért végül elkaszálták a sorozatot. A Sárkányok háza showrunnere, Ryan Condal viszont (természetesen) úgy gondolja, megérte nem elkapkodni és várni az első spin-offra, amely így a Sárkányok háza képében méltó lehet a Trónok harcához.

Sárkányok még szélesebb tárháza

Már a Trónok harcában is rajongók millióit lenyűgözték ezek a mitikus teremtmények, az előzménysorozatban pedig még több sárkányfajtával találkozhatunk: összesen 17-tel. Ryan J. Jondalu, a Sárkányok háza egyik alkotója a San Diego-i Comic Comon jelentette be, hogy szép számmal képviseltetik majd magukat többek között olyan fajták, mint a Caraxes, a Balerion vagy a Vhagar.

Több idősík

Ugyan nem meglepő – különösen valós események beemelésével készült fantasy-történeteknél –, de a Sárkányok háza több idősíkot ölel fel, ennek megfelelően ugyanazokat a karaktereket több színész alakít attól függően, hogy az aktuális jelenetben épp milyen korban járnak.

Szerző: Németh Míra gyakornok, Források: bt.com, fortunescrown.com, opoyi.com

Ezt már olvastad?