Gyűlöli az internet a fekete kis hableányt

2022. szeptember 15.
Kiborultak a netezők A kis hableány élő szereplős verzióján, melyben egy fekete színésznő, Halle Bailey formálja meg Arielt. A YouTube-ra töltött trailer alatt záporoztak a fröcsögő és rasszista kommentek, és több mint 1 millió dislike érkezett a videóra.

Szeptember 10-én posztolta a Walt Disney Studios az élő szereplős A kis hableány első teaser trailerét, az alig másfél perces felvétel pedig máris óriási vihart kavart az interneten. A 2023-ban bemutatásra kerülő élő szereplős adaptációban Arielt egy fekete színésznő, Halle Bailey formázza meg, ez a tény pedig láthatóan teljesen kiborította a netezőket.

A trailer mellett azóta már nem látható a dislike-ok száma – a YouTube a gyűlölethullám hatására letiltotta a funkciót – de a beszámolók szerint a beavatkozás előtt már több mint 1 millió nem tetszésnél járt a videó.

Már sokan akkor felháborodtak, amikor először bejelentették, hogy Bailey játssza majd az eredetileg fehér bőrű kis hableányt – ezek a felháborodott hangok az úgynevezett race-swapping gyakorlatot nehezményezték, vagyis amikor tudatosan színes bőrű színészek alakítják az eredetileg fehér bőrűként megismert karaktereket. Erre azért lehet szükség, mert régebben a kor klímája miatt szinte minden rajzfilmben kizárólag fehér karaktereket láthattunk, ami egyáltalán nem reprezentálja a társadalom valódi összetételét. A néha durván pocskondiázó rasszista kommentelők szerint a Disney jobban tette volna, ha a színes bőrű színészeknek inkább újabb karaktereket talál ki, és nem a régi, ismert figurákat változtatják meg.

A rasszista és gyűlölködő kommentek után azért sokan védelmükbe is vették A kis hableányt, és Halle Bailey-t is. Rengeteg fekete kislány posztolt felvételeket a közösségi médiába, amik megmutatják, mennyire izgatottan és boldogan fogadták a fekete hableány látványát. Az egyik virálissá vált TikTok-videóban (amire még maga Halle Bailey is kommentelt) egy hároméves kislány rajong az új adaptációért:

@preciousavery

I love this for my 3 years old 🤎 #littlemermaid #toddlersoftiktok #hallebailey #girlpower

♬ original sound – Precious & Emery

 

Forrás: NewsWeek, NYPost, Fotó:

Olvass tovább!