Hajdu Szabolcs súlyos balesetet okozó fiának próbál falazni legújabb filmjében

2023. január 07.
A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával zajlik Sós Bálint Dániel Minden rendben című első mozifilmjének forgatása. A súlyos morális dilemmába keveredő apa drámájának főszerepében a 2017-ben az év filmművészének megválasztott Hajdu Szabolcsot láthatjuk.

A Minden rendben egy tragédia egy apáról, aki súlyos morális dilemmába keveredik. Az egyetlen szemtanúja lesz egy súlyos balesetnek, amit kisfia okoz és döntenie kell: vállalja az igazság terhét és a fia életét romokba döntő retorziót, vagy hazudja el a tettet, ami viszont a fiú lelkivilágát torzítja el egy életre? Apai ösztönei az utóbbiba hajszolják bele, ám a hazugság egyre nagyobb áldozatokkal jár. A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve – ezt a gondolatot boncolgatja a film, olyan morálisan ambivalens szituációkon keresztül, melyek a nézők szilárdnak hitt meggyőződéseit is felkavarják.

hajdu-szabolcs-minden-rendben

„Ez a film a színészeké. Az érzelgős kirohanások helyett árulkodó gesztusok, a testbeszéd, a dialógusok sorai közt megbúvó mögöttes tartalom fedi fel a motivációkat, lelkiállapotokat. Csodálatos feladat lesz ezek feltárása a színészi gárdával. S hogy gyerekek is helyet kapnak a történetben, az különösen izgalmas feladat. Rengeteget forgattam gyerekekkel, bőven van benne gyakorlatom. Szeretek velük dolgozni, mert gyakran kiszámíthatatlanok, és ez váratlan és őszinte pillanatokat szülhet. Évek óta tartó töretlen lelkesedéssel várom, hogy ez a történet kiszabaduljon a fejemből és bátran, szabadon, de céltudatosan létrehozhassam közösen egy lelkes és tapasztalt csapattal” – nyilatkozta Sós Bálint Dániel rendező, aki reklámfilmesként több mint száz alkotást tudhat maga mögött és a Kinopravda rendezői kollektíva egyik alapítótagja. Első mozifilmje, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készülő Minden rendben forgatókönyvét Nagy V. Gergővel közösen jegyzi, a film producerei Farkas Ádám és Mártonffy Zoltán.

hajdu-szabolcs-minden-rendben

A Minden rendben főszereplője, Hajdu Szabolcs filmrendező (Fehér tenyér, Bibliothèque Pascal, Délibáb), aki filmszínészként már olyannyira bizonyította kivételes tehetségét, hogy az Ernelláék Farkaséknál című filmjében nyújtott alakításáért elnyerte a Karlovy Vary fesztiválon a legjobb színész díját többek közt. 

A filmben Sáfrány Ágoston, Zikkert Milán, Jakab-Aponyi Zonga gyermekszereplők mellett látható lesz még Háy Anna, Friedenthál Zoltán (Éden), Szamosi Zsófi (Mindenki, Egy nap, Terápia), Sodró Eliza (Toxikoma, Kék róka), Galambos Péter és Kardos Róbert is.

hajdu-szabolcs-minden-rendben

A 26 napos, főként budapesti forgatás helyszínei között van a Magyar Rádió régi épülete, a Libegő és a MOME, továbbá salgótarjáni és hévízi helyszínek is.  Az operatőre M. Deák Kristóf, a látványtervezője Takács Eszter, a vágó Gothár Márton, a gyártásvezető pedig Kristóf Kata. A Minden rendben a CineSuper gyártásában készül és a tervek szerint év végén láthatjuk a mozikban.

Fotó: Takács Gergely, Kalicz Máté

Olvass tovább!