Jordán Adél és Székely Kriszta elmondják, miért fontos dokumentumfilmet nézni

2023. január 15.
A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) 2023. január 21.és 29. között immáron 9. alkalommal hozza el a magyar közönség számára a legfrissebb, Oscar- és Európa-díjas, illetve arra jelölt filmeket, a Berlinale, Sundance, Cannes, Velence, IDFA fesztiválok favoritjait.

Az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon olyan filmeket láthatunk, mint Az utolsó hazatérés (Last FlightHome, USA), Otthon a romokon (A House Made of Splinters, Dánia, Svédország, Ukrajna), Örök tavasz (Eternal Spring, Kanada), Szabadság tűz alatt (Freedom on Fire, Ukrajna, USA) vagy a Mi svédek és a COVID (The SwedishModel, Svédország).

Idén 7 versenykategóriával, 60 filmmel, 200 vetítéssel, 50 Civil Nagykövettel, 30 nemzetközi zsűritaggal, 50 külföldi filmalkotóval, de leginkább igazi fesztiválélménnyel vár több tízezer nézőt 10 hazai város. A budapesti Cinema City Mammut mozi mellett Debrecen, Eger, Jászberény, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Veszprém vetítőtermeiben láthatóak a BIDF filmjei.


A 32 nemzetközi zsűritag között köszöntheti a BIDF Spiró György írót, Jordán Adél, Stork Natasa és Máté Gábor színművészeket, Székely Kriszta rendezőt, Harcsa Veronika énekest, Gryllus Vilmos és Kollár-Klemencz László zenészeket.

A filmekre jegyet váltani a Cinema City Mammut oldalán tudunk, a teljes 2023-as versenyprogramot a fesztivál honlapján olvashatjuk. További információkat a fesztivál folyamatosan frissülő hivatalos honlapján, valamint Facebook és Instagram-oldalán találhatunk.