A magyar származású ausztrál énekes, Ziggy Alberts először koncertezik itthon

2023. április 15.
Ziggy Alberts ausztrál énekes-dalszerző és író, aki Ausztrália egyik vezető független művészévé nőtte ki magát. Lágy folk zenéjéért világszerte rajonganak, dalait 1,6 millióan hallgatják havi szinten a Spotify-on, és mára sikerült megvalósítania sok zenész és szerző álmát: saját zene- és könyvkiadója van, Commonfolk Records, illetve Commonfolk Publishing néven.
A magyar származású ausztrál énekes Ziggy Alberts először koncertezik itthon

Ziggy magyar felmenőkkel büszkélkedhet, édesanyja 9 éves volt, amikor családjával Ausztráliába költözött. 2015-ben egy európai körutazás alkalmával Ziggy és családja Budapestre utazott, ez volt az első látogatás édesanyja szülőföldjére. Az utazás alkalmával adta első európai koncertjeit, és azóta rendszeresen turnézik Európa számos országában. Már nem kell sokat várni, hogy újra ellátogasson hazánkba, ugyanis 2023. május 1-jén Magyarországon az A38 hajón lép fel, elhozva ezzel Magyarországra őszinte, eredeti élettörténeteit.

Alberts november 4-én adta ki hatodik stúdióalbumát, a Dancing In The Darkot, amelyen az elmúlt másfél évben dolgozott. A Dancing In The Dark album törekvés a csapások leküzdésére, valamint a szeretet és a remény megtestesítésére. Alberts szavaival élve: „Remélem, ezek a történetek felemelnek és együtt tartanak benneteket még akkor is, ha a változás hullámai az ellenkezőjére ösztönöznek.”

Ziggy Alberts

Ziggy Alberts

Az album Alberts művészi fejlődésének, zenéjének és személyes felfedezéseinek egy újabb fejezete, mind az introspektív, mind a természeti világban. A lemez őszinte, eredeti, amit gyönyörűen, kreatív dallamokkal, alázattal ad át. Dalait az utazás, a természet és személyes élményei ihlették.

Ahogy Alberts elmagyarázza, a 10 számból álló dalgyűjtemény a mai társadalomban szerzett tapasztalatai időkapszulájaként működik, mivel az elmúlt egy évben írta és rögzítette. Alberts megosztja ezzel az új albummal, a felfedezést amit ő a Future Folknak nevez : időkódok, a disszonancia ellenszerei, új hangzásképek és témák, hangolt háttérének, mindez egy folk alapba fonódva.

 

Az album nyitódala, a Campfire klasszikus Ziggy-bájt áraszt egy dallamos emlékeztetőn keresztül, amely szerint „meggyújthatod a tábortüzet” és felülemelkedhetsz felette a sötétség bármely időszakában.
A címadó dal, a Dancing In The Dark a Future Folk koncepció megkoronázása, amelyet az album meg akar ragadni. Alberts így magyarázza: „Ez a [dal] végül egy történet a sötétben táncolásról, amely összefoglalja ennek az egész lemeznek a törekvését és szellemét: énekelni és mélyre ásni a bátorságba és az örömbe, szemben a szomorúsággal és a káosszal.

Az albumot záró Rewind könnyelmű és érzéki szórakozásban van átitatva, így a hallgatók biztosan rátalálnak majd az újrajátszásra. A latin ihletésű folk szám Bossa Nova ütemét és Alberts jellegzetes nyugodt énekét tartalmazza. Ahogy Ziggy leírja, a dal „felhívás, hogy legyél jelen, és öleld át életed tapasztalatait, mintha azok lennének a legelsőd és a legutolsód”. A Rewind hangulata megfelelő a 10 számból álló lemez utolsó dalához.