„Ezek a dalok a veszteségem ajándékai”

2023. március 05.
A JaMese zenekar Odaát, idebent címmel megjelenő jubileumi albumán szereplő dalok gyászról, veszteségről, és az ezek feldolgozásából születő életerőről és életszeretetről szólnak.
Ezek a dalok a veszteségem ajándékai - 10 éves a JaMese zenekar

A zenekar elnevezése egy angol-magyar mozaikszó: az angol ’jam’ a szabadságra és kreativitásra utal, a ‘mese’ nem igényel különösebb magyarázatot, a kettő végén pedig angol kiejtésel összeolvasva ott áll az énekes, zenekarvezető Molnár Emese keresztneve. Mindez együtt: történetmesélés, néhol folkos, néhol jazzes zenei foszlányokkal, költészetbe hajló dalszövegekkel. 

Első nagylemezük 2014-ben jelent meg Csak a Napba címmel, ezt követte 2018-ban a Bennem a világ. Saját bevallásuk szerint itt teljesedett ki a JaMese igazi arculata: „örök dalok, amelyek árnyalt lelkivilágot libbentenek föl, ahol viszont nem csak finomság és puhaság lakozik”. A lemez címadó dalát Molnár Emese Lackfi Jánossal közösen írta. Ebből készült a JaMese első klipje is, amelynek premierje 2018-ban a Fidelión volt. Molnár Emese akkor az ének felszabadító erejéről beszélt egy interjúban: „Az énekléssel feszültséget, dühöt, haragot, fájdalmat tudunk magunkból kiadni, ami a beszéd kontrollált módján nem tud megnyilatkozni. Elmondhatatlan az élmény, amikor egyszer csak megszólal valakiből egy hang, egy dallam, és utat tör magának. Az éneklés ereje abban áll, hogy te magad állítod elő a rezgést, nem kívülről érkezik” – mondta, majd azt is hozzáfűzte, „az emberi hang nem tud csúnya lenni, mindenkinek gyönyörű hangja van”.

Ezek a dalok a veszteségem ajándékai - 10 éves a JaMese zenekar

A mostanit megelőző legutóbbi albumuk, a Szabó T Anna verseire írt 24 dalból álló Zenés Adventi Kalendárium 2019 karácsonyán jelent meg. A lemezen többek között olyan nevek szerepelnek, mint Palya Bea, Ferenczi György és a Dalinda énekegyüttes.

A dalszerzés mellet JaMese néven az énekesnő 2018-ban indította el ÉlményÉnek elnevezésű workshopjait, amelyet az egyéni énektanításban szerzett több éves tapasztalata alapján dolgozott ki. 

Odaát, Idebent című jubileumi album anyaga az alkotók meglátása szerint a kinti és benti világ közötti érzékeléshez, illetve egy veszteség okozta belső lelkiállapotok leírásához kapcsolódik.  A címadó dal elmeséli az énekesnő megélését: „benne vannak azok a gondolatok, amelyek megfogalmazódnak egy gyászolóban, keveredik benne a düh és a fájdalom, de ott vannak az első gyógyító mondatok és a sötétséget megtörő első napsugarak is”. 

A lemezen a saját dalszövegek mellett két költő verse kapott helyet. Énekloopokból épül fel Szabó T. Anna Keretek című verse: kérdések a saját magunknak épített szabályrendszerekről és az azoktól való megszabadulás lehetőségéről. A Kibelégzés című szerzeményen pedig Kemény Gabriellával közösen dolgoztak – az Instagramon ismertté vált fiatal költő sorai az élet körforgásáról és a soha meg nem álló, zakatoló öröklétről szólnak. 

Az album kapcsán így vall az énekesnő: „Ezek a dalok a veszteségeim ajándékai. A Szabó T. Annával az adventi lemezre közösen írt Fénykör megjelenése után rengetegen osztották meg velem a gyászukat és a veszteség történeteiket. Ezek a történetek engem is gyógyítottak, ugyanúgy, ahogy mi gyógyítottuk Annával a dal hallgatóit. Zenével kapcsolódni egymáshoz elemi szükséglet, nekem pedig kiskorom óta a másik kommunikációs nyelvem az énekhangom”.

A zenekar tagjai: Molnár Emese – ének, Udvarhelyi Gábor – gitár, Éder Ferenc ‘Lá’ – basszusgitár és Badics Márk – dob.