Egy új tanulmány kiderítette, melyik országban élhetünk túl egy atomháborút

2023. február 09.
Egy jelentés szerint egy atomháború esetén Ausztrália és Új-Zéland a legalkalmasabb országok a nukleáris tél túlélésére és az emberi civilizáció újratelepítésére.
Egy új tanulmány kiderítette, melyik országban élhetünk túl egy atomháborút

A Risk Analysis című folyóiratban megjelent tanulmány azt állítja, hogy Ausztrália, Új-Zéland, Izland, a Salamon-szigetek és Vanuatu azok a szigetországok, amelyek a leginkább képesek elegendő élelmet előállítani a lakosság számára egy olyan katasztrófa esetén, ami hirtelen csökkenti a bolygót érő napfény mennyiségét – ilyen lehet például egy atomháború, egy szupervulkán kitörése vagy egy aszteroidabecsapódás. A kutatók azt írják, hogy valószínűleg még a legsúlyosabb forgatókönyv esetén is lesznek majd túlélők, és bizony azoknak van erre a legnagyobb esélyük, hogy elkerüljék az összeomlást, akik ezeken a területeken élnek.

A tanulmány szerzői 38 szigetországot hasonlítottak össze 13 olyan tényező alapján, amelyek szerintük előrevetíthetik a posztapokaliptikus túlélési állapot sikerét, beleértve az élelmiszertermelést, az energiaellátást, a gyártást és a katasztrófa éghajlatra gyakorolt hatását. A listát Ausztrália és Új-Zéland vezeti, amelyek mindketten jelentős mezőgazdasági termelők, és távol vannak az északi féltekén történő, úgynevezett nukleáris kihullás legvalószínűbb helyszíneitől.

Az első helyen Ausztrália áll, mivel viszonylag jó az infrastruktúrája, jó az energiaellátása, magas az egészségügyi biztonsága és nagy hangsúlyt fektetnek a védelmi költségvetésre – csak sajnos az Egyesült Királysággal és az Egyesült Államokkal fenntartott viszonylag szoros katonai kapcsolatai miatt nagyobb valószínűséggel válhat egy nukleáris háború célpontjává.

Új-Zéland viszont ebből a szempontból biztonságosabbnak tűnik, mivel már hosszú évek óta atommentes övezet, és ellen tud állni a nukleáris tél miatti hirtelen globális hőmérséklet-csökkenésnek. A szigetországban ugyanis minden viszonylag közel van az óceánhoz, ami megvédi azt a szélsőséges hőmérsékleti ingadozásoktól. Ráadásul annyira hatékony az élelmiszer-export, hogy még a termésmennyiség 61%-os csökkenése esetén is lenne elegendő ennivaló – persze a globális kereskedelem leállása itt is előidézhetné a társadalmi összeomlást.

Forrás: Guardian, Fotó: Getty Images