Ott van a világ a szemében – mozikban a Látom, amit látsz

2023. június 25.
Mától látható a hazai mozikban a Vilmányi Benett, Hartai Petra, Nagy Mari, Lukáts Andor és Lestyán Attila főszereplésével készült új magyar romantikus film, a Látom, amit látsz, amely a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programja révén valósult meg. A hamisítatlan kelet-európai közegbe ágyazott szokatlan szerelmi történetet feldolgozó alkotás Szabó Mátyás rendező első játékfilmje.
Ott van a világ a szemében - mozikban a Látom, amit látsz

Filmjének főhőse Ábel (Vilmányi Benett) a különleges képességekkel rendelkező, húszas évei végén járó fiatalember, aki a vak Fellegi professzor (Lukáts Andor) által vezetett, gyermekmentést végző cégnél dolgozik. Ha becsukja a szemét és szubjektálni kezd az elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni, majd megtalálni őket. Munkája körül forog az élete, amit csupán a vénkisasszony Mituk nénivel (Nagy Mari) oszt meg. A professzor kényszerű távolléte alatt viszont hibát vét. Rácsatlakozik az egykori elveszett gyermekből felnőtt nővé vált Vera (Hartai Petra) látására, akinek a szemén keresztül másként kezdi szemlélni a világot. A két sebzett fiatal közt különös kapcsolat alakul ki, szerelmesek lesznek egymásba, aminek a következményeivel viszont nincsenek tisztában…

Szabó Mátyás elmondta, hogy a szubjektálás folyamatának – amikor Ábel rácsatlakozik a másik ember szemére és azon keresztül lát –megörökítése komplex feladat elé állította a stábot. Egyrészt ki kellett találniuk a számítógépes játékoknál is használt, belső nézőpontból követett kamaramozgást, amikor mozdulatra-mozdulatra lekövetik annak a mozgását, akinek a szemén keresztül lát a főhős. Másrészt Ábel szemszögét is meg kellett jeleníteni ebben a helyzetben, ahogy a rákapcsolódás után folyamatosan nyílik, tágul ki előtte a világ. A rendező szerint ez az atmoszférateremtés, a nézőpontokkal való játék mindenképpen különleges élménnyé teszi az alkotást.

Hozzátette, hogy látványban, a figurák jellemzőit tekintve, a sorsuk alakulásának bemutatásában szintén saját úton jártak a felvételek során. Végig ott van ugyanis a filmben a bennünket körülölelő kelet-európai környezet, miközben az egész történetet belengi a meseszerűség is. Mindezekből adódóan a csalódott, zárkózott Verát megformáló Hartai Petra semmiképp sem a tökéletes álomnőt alakítja a filmben. Hasonlóképp az életét a szubjektálás köré építő Ábelt játszó Vilmányi Benetthez, aki a magának való, kívülálló hős alakjában szintén nem a megszokott romantikus férfitípust testesítette meg a kamerák előtt.

Ott van a világ a szemében - mozikban a Látom, amit látsz

A Látom, amit látsz forgatókönyve a rendező, valamint Mikó Csaba és Barcsai Bálint együttműködésének a gyümölcse. Az egyedi képi világáért a FOMO – Megosztod, és uralkodsz operatőre, M. Deák Kristóf felelt, a látványtervezés Töröcsik Ambrus (Senki szigete) érdeme, míg a jelmezek Kasza Emese (ReCirquel: Solus Amor) munkáját dicsérik, zenei világát Keresztes Gábor teremtette meg (Drakulics elvtárs, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre). A vezető producerek pedig Iványi Petra (FOMO – Megosztod, és uralkodsz) és Major István (Szia Életem!, Liza, a rókatündér) voltak.

A Látom, amit látsz a Filmsquad forgalmazásában június 22-től megtekinthető a hazai mozikban.

Fotó: Szilágyi Lenke