Magyar zsűritagja lett a Golden Globe ítélőbizottságának

2023. április 11.
A Népszava filmkritikusa, Csákvári Géza is bekerült a Golden Globe-díjakról döntő nemzetközi zsűribe, így a magyaroknak is lesz szava az egyik legnagyobb filmes eseményen.
golden-globe

A hollywood legnagyobb filmes díjairól döntő HFPA (Hollywood Foreign Press Association) szervezet a zsűrik sokszínűségének fokozása érdekében óriásit bővített ítélőbizottságain – összesen 103 új tagot jelentettek be. Most kiderült, hogy az új zsűritagok között egy magyar filmkritikus is szerepel: Csákvári Géza, a Népszava és a Vox mozimagazin újságírója, illetve a CineFest Miskolc filmfesztivál művészeti igazgatója is bekerült a Golden Globe-ról döntő bizottságba.

2022-ben szinte titokban kellett megtartani az éves Golden Globe-díjátadót: zárt ajtók mögött, sztárvendégek, valamint tévés vagy online közvetítés nélkül hirdették ki a tavalyi győzteseket. A (HFPA) körül kirobbant botrány miatt a filmipar jelentős része ugyanis teljesen bojkottálta a rendezvényt: a diverzitás hiánya és a Los Angeles Timesban leleplezett korrupciós ügyek hatására Hollywood olyannyira elfordult az eseménytől, hogy sokan azt gondolták, 2022-vel le is zárul a prominens díj története. 

Idén végül újra teljes pompájában tért vissza az Aranyglóbusz gálája és a friss gesztus alapján úgy tűnik, a diverzitás fokozására is egyre több törekvés van.

Forrás: Kreatív, Fotó: Getty Images