Barack Obama nyári olvasmánylistája 2023-ban a könyvek betiltása ellen emel szót

2023. július 22.
A korábbi amerikai elnök idén nyári könyves listájával a könyvek betiltása, a cenzúra ellen emeli fel a hangját. Mutatjuk, mit olvas 2023 nyarán Barack Obama!
Barack Obama nyári könyvlista betiltott könyvek ellen
  • A Banned Books Club (Betiltott Könyvek Klubja) nevű szervezetet támogatja 2023-as nyári olvasmánylistájával Barack Obama.
  • A korábbi amerikai elnök az iskolákban terjedő könyvcenzúra elleni próbál harcolni.
  • Nem csak Magyarországon, az Amerikai Egyesült Államokban is vannak olyan szélsőjobboldali politikai csoportok a republikánusokon belül, akik szerint egy sor könyv nem való iskolások kezébe és ezek betiltását követelik. 

„Mutatom, milyen könyvek vannak a nyári olvasmánylistámon – írta Barack Obama egy Twitter-bejegyzésében. – Nézzétek meg és ti is ajánljatok könyveket!” – biztatta követőit a korábbi amerikai elnök.

Barack Obama 2023-as nyári olvasmánylistájával a Banned Books Club (Betiltott Könyvek Klubja) nevű szervezetet támogatja, ezzel is felvéve a harcot az iskolákban szorgalmazott könyvcenzúra ellen.

Milyen könyveket olvas nyáron Barack Obama?

A Barack Obama által strandra, pihenésre és napozáshoz ajánlott könyvek között szerepel a King: A Life című Marthin Luther King Jr. életéről szóló kötet, az új-zélandi író, Eleanor Catton Birnam Wood című novelláskötete, valamint David Grann valós történeten alapuló, a 18. századi hajótörésről szóló regénye, a The Wager

Miért szólal fel a könyvek betiltása ellen Obama?

Nem csak Magyarországon erősödnek a könyvek betiltására, cenzúrára irányuló jobboldali törekvések. Az Amerikai Egyesült Államokban a republikánus vezetésű államokban szorgalmazzák jobboldali csoportok, hogy tiltsák be az iskolások számára nem javasolt könyveket. 

Barack Obama pont emiatt fejezte ki támogatását nemrég az Amerikai Könyvtárosok Szövetsége (ALA) által vezetett Egyesület a Könyvek Betiltása Ellen (DPLA) nevű szervezet felé. A korábbi amerikai elnök a könyvek betiltását mélységesen félrevezetőnek nevezte. „Vannak ezek között könyvek, melyek meghatározók voltak az életem alakulásában, és még sok emberében. Ezeket most azért támadják, mert vannak, akik nem értenek egyet bizonyos nézetekkel vagy ideákkal.”

„Nem véletlen, hogy ezeket a betiltott könyveket gyakran színesbőrű szerzők, amerikai bennszülöttek és az LMBTQ+ közösség tagjai írták” – mutatott rá Barack Obama. Az ALA adatai szerint a 2022-23-as tanév során rekordmennyiségű, 2571 könyvet tettek tiltólistára az amerikai iskolákban. Ez 38 százalékos növekedés 2021-hez képest. Akkor 1858 könyvet tiltottak be.

A legnagyobb veszély a könyvek betiltása

„Mivel nagyon sok könyvet betiltanak az országban, a DPLA létrehozta a Betiltott Könyvek Klubját (Banned Book Club), melyen keresztül elektronikus könyv formátumban bárki letöltheti a tiltólistára került könyveket” – jelentette be Barack Obama. John S. Bracken, a DPLA igazgatója hozzátette: „napjainkban a könyvek betiltása az egyik legnagyobb fenyegetés a szabadságunkra nézve”. 

Forrás: The Guardian, fotó: Getty Images