A legmenőbb hazai előadók vadiúj dalokkal hívják fel a figyelmet a Balaton környezeti értékeire

2023. augusztus 02.
A Balaton hangjai címen most megjelenő albumon tizenkét előadó szerzeményét hallhatjuk, akik mind stílusukban, mind mondanivalójukban más-más szemszögből mutatják be a tó sérülékenységét. A sokszínűséget remekül prezentálja, hogy Дevától kezdve a Jazzboison át Nóvé Somáig nagyon különféle produkciók hallhatóak rajta.

A BALATORIUM az Európa Kulturális Fővárosa program egy kiemelt projektje, küldetése, hogy a kultúrán keresztül hozza közelebb az emberekhez a Balaton és térségének ökológiai összefüggéseit, és felhívja a figyelmet arra, hogy csak együtt tehetünk a Balaton jövőjéért. Ezúttal tizenkét kiváló előadó közreműködésével teszik ezt meg: a Banana Records koordinálásával létrejött Balaton hangjai című albumra ugyanis Дeva, Hegedűs Józsi, Iamyank, a Jazzbois, Mmamt, Nóvé Soma,  Onakom, a SunMa, a Wave of Sound, a Wavy és Zalai Richárd szállított egy-egy vadonatúj tracket. Hozzájuk csatlakozott SNAILTRIP, aki a korábban meghirdetett pályázaton keresztül került az allstars csapatba.

 

A lemez további különlegessége, hogy a résztvevők szabadon használhatták az Analog Balaton tagjai által a Balatonnál rögzített természeti hangokat, így a nád lágy susogása, a balatoni kavicsok koccanása, a víz megnyugtató hullámzása és az önfeledt nyaralók duruzsolása is hozzátesz az utánozhatatlan atmoszférához.

 

A lemez első előfutárát a Wave of Sound csapata szállította, akik különösen szívükön viselik a Balaton sorsát, így nem volt kérdés, hogy csatlakoznak a BALATORIUM projektjéhez. Az Elmerülve című dalhoz ráadásul egy lélegzetelállítóan gyönyörű live session videót is forgattak a csobánci várnál. A Balaton hangjai album megjelenésével egy időben pedig most a SunMa érkezik egy kisfilmmel, amit – az előzőhöz hasonlóan – Vadas Géza rögzített, helyszínül ezúttal a szentbékkállai kőtengert választották. Ahogy a rendező fogalmaz: „Szerettük volna megmutatni a vízpart mellett a Balaton eldugottabb részeit is, a kőtenger szinte egyből beugrott a különleges hangzás és vizuális izgalmai miatt. A másik helyszínhez pedig kötődik egy vicces sztori is, ugyanis a hegyre csak egy meredek földúton lehetett felmenni, ahol sikerült rossz irányba fordulnunk a busszal, így várt ránk plusz fél óra lassú tolatás.”

A Balaton hangjai tehát nemcsak egy kiemelten fontos ügyet támogat, de egy igazi zenei kuriózum, amely a Balaton csodálatos természeti kincseit előtérbe helyezve kalauzol el bennünket képzeletben hazánk káprázatos tájaira. Ha az album hallgatása közben kedvünk támad a Balaton felé venni az irányt, a készítők egy exkluzív eseménnyel várnak minket augusztus 19-én a salföldi Bánya Kertben. A Balaton hangjai lemezbemutató minifesztiválon olyan előadókat nézhetünk meg, mint Дeva, a Jazzbois,  Onakom és Hegedűs Józsi. A koncertek előtt a Balatorium projekt edukációs programjait is látogathatjuk.

Mi az a Balatorium?

A Balaton jólléte mindannyiunk közös ügye. Kevesen vannak, akiket ne kötne érzelmi szál ehhez a sok tekintetben egyedülálló természeti-társadalmi jelenséghez. Közép-Európa legnagyobb tava Magyarország tagadhatatlanul legfontosabb régiói közül való, amelynek valóságát számtalan tényező alakítja, és amely számtalan érdek metszésében fekszik. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a PAD Alapítvánnyal karöltve ezen tények tudatosítására hozta létre a Balatorium ökológiai, kulturális programsorozatot.