Palya Bea workshopot tart a hangadás és a szexualitás viszonyáról

2022. augusztus 06.
Augusztus 11. és 12. között rendezik meg a Csendben NŐ fesztivált. Két nap nőktől nőknek, ahol önmagunk lehetnek, elmélyedhetnek és kapcsolódhatnak. Egy hely, ahol nem kell félni kifejezni magukat és az érzéseiket. Egy hely, ami egyszerre kínál biztonságot és felszabadulást.

A Csendben nő fesztivált 2021 januárjában a pandémia okozta elzártságban hozta létre Pocsai Loren és Horváth Bernadett, hogy éltessék és áramoltassák a nők közötti autentikus kapcsolódást. Az első, online konferenciájuk több mint 3000 nőt ért el és az itt elültetett mag szinte azonnal szárba szökkent, amikor is elindították az Online Akadémiájukat. Egy év alatt közel 20 online kurzust zártak sikeresen és több, ingyenesen látogatható, online kerekasztalt, női kört, meditációt, önismereti programot és workshopot szerveztek. Céljuk egy olyan közösség és kapcsolati háló életben tartása, ahol modern és hagyományos szemléletű női alkotók, vállalkozók, terapeuták, gyógyítók, anyák és lányaik tudnak kapcsolódni egymással és átadhassák egymásnak a generációkon átívelő női tudást.

„A fesztivál egyfajta reakció volt a követőink igényeire. Ám egy fesztivál megszervezése sok kihívással jár, alig várjuk, hogy végre találkozhassunk mindenkivel, akikkel az online térben már hónapok óta kapcsolatban vagyunk! Ez a kétnapos fesztivál egyfajta kiteljesedés és kitekintés a jövőbe”  mesélik a szervezők.

Az augusztus 11. és 12. között tartott fesztivál a duó első nagyszabású projektje. Két napon keresztül izgalmas programokkal várják a női közönséget, ahol többek között Palya Bea, Gergely Erzsébet, Bódis-Gál Éva, Weichinger Andrea és Devamani Jácint várja a vendégeket.

Az ének és a szexualitás Palya Beával

„A 2023-ban induló, egész évet átölelő énekes programom – Énekeld magad szabaddá – harmadik modulja az ének és a szexualitás kapcsolatáról, annak mély összefüggéseiről, egy gyökerűségéről szól – meséli Palya Bea. – Tehát, amikor a Csendben nő megálmodói, Loreen és Nadi intuitív csápjaikkal felém kúsztak, már meg sem lepődtem azon, hogy arra kértek: tartsak egy workshopot »ének és szex« témában az idén nyári fesztiváljukon. Örömmel mondtam igent. Ez nagyon fontos téma számomra, hiszen az önismereti munkák típusai közül számomra a királynői trónt a test belsejében végzett – de a test határain túl is ható – munkák foglalják el. Mind az éneklés, mind a szexualitás ilyen. Ráadásul a kettő mélyen összefügg. Több évtizedes tanítói tapasztalatom is ezt mutatja, hogy amikor a tanítványaimnak egy ponton az alsó és a felső ajkak azonosságáról beszélek, vagy csak annyit mondok nekik, »hogy ugyanezt a dallamot most énekeld el punciból«, akkor érik el a legnagyobb áttöréseket. (De a férfiakat sem zárom ki, nálam rendszeres tananyag a »tedd bele a farkadat az adott hangba« típusú mondat.) És tisztában vagyok vele, hogy most fülszöveget írok egy workshophoz, ám szándékosan írom le ezeket a szavakat ilyen tisztán. Amit meg tudunk nevezni, afölött hatalmunk van, ott változás tudunk elérni. De a hatalom, a hang, vagy szexuális érzete tudatos »bírása« – csak a dolgok egyik része. Ennek a tanításnak a másik részében sok más érzelmet, és a kreatív energia ezerszínűségét tapasztalhatjuk meg fizikai szinten is. Előkerül majd az örömérzet mint téma, hogy hogyan tudjuk az öröm érzékelését fokozni a testben, és arról, hogy konkrétan a hangadás hogyan segíthet ebben. Lesz szó a félelem legyőzéséről, illetve átalakításáról hangadással, hisz ha kimondom azt a szót,  hogy szex, akkor gyakran előkerülhet a félelem érzete, vagy belső sérülések miatt, vagy »pusztán« azért, mert a szex – természeténél fogva – életünk végéig tartogat számunkra növekedési lehetőséget, elvisz minket ismeretlen területekre, és az ismeretlen félelmetesen izgató tud lenni. Természetesen a két témát mélyen összeköti és átjárja a légzéssel való munka. Dolgozunk a hangunkkal, vizualizációs eszközökkel, a légzésünkkel, a dalokkal, a dalokban megjelenő szexuális archetípusokkal. Ha eljössz erre a workshopra, az biztos hogy más leszel utána, mint amilyen előtte voltál. Átalakulsz, transzformálódsz. Pont úgy, mint egy közös énekléssel fűszerezett jó koncerten, vagy egy mágikusan felemelő szexuális találkozásban. És a kettő erő még össze is adódhat. Határ a csillagos ég…”

Programok

Az Istennők faluja egy ősi szimbóluma annak a helynek, ahonnan nővérségünk gyökerezik. Különböző előadásokban, körbeszélgetésekben, a self-care sátor bölcsőjében, az énekkör felszabadító erejében, a napfürdőzés örömében, a kakaóceremónia békességében vagy a tánc és a zene vérpezsdítő élményében mind-mind ott él a Csendben Nő szíve és lelke. Ez a falu egy közös álom, egy hús-vér állomás és kapu a belső gyógyulásunk és a külső kapcsolódásaink felé.  Mindkét nap színes programokon: műhelymunkákon, kézműves workshopokon és bensőséges előadásokon vehetnek részt az érdeklődők. A gyermekeket biztonságos játszósarokkal és szakképzett segítőkkel várjuk a Manó-sarokban!

Fotó: Szekeres Laura Virág Creative director: Pocsai Eliza Fejdísz: Dakini Ruha: Retrock Anyagok: Szakács Niki

Hallgasd meg Beával készült podcastunkat!