November 30-tól az ország összes mozijában látható a Semmelweis

2023. szeptember 23.
Rendkívüli mozis eseményre készülnek a magyar filmrajongók és a hazai filmes közvélemény: november 30-án kerül a mozikba a Semmelweis című film, az Oscar-díjra jelölt Koltai Lajos új rendezése. Most megérkezett a film plakátja is!
November 30-tól az ország összes mozijában látható a Semmelweis

A premier felé vezető út egyik fontos állomása a plakát elkészítése, hiszen az már egyértelműen jelzi, hogy az alkotók mit tartanak fontosnak a filmjükben, hova kerülnek a hangsúlyok, milyen képi világot terveznek.

Frank Rizzo grafikus és Szvacsek Attila fotós a film alkotóival szorosan együttműködve alakította ki a végső designt, amelynek központjában természetesen a film főszerepét játszó Vecsei H. Miklóst állították, mellette a történetben is különösen fontos szerepet kapó, Semmelweisszel bonyolult, izgalmas viszonyba kerülő szülésznő látható, akit Nagy Katica alakít. A plakát egyszerre utal a két főszereplő között alakuló kapcsolatra, és beszél a történet környezetéről, a bécsi kórházról, ahol Semmelweis doktor dolgozott – amikor hagyták. A plakát színei már a film szín- és látványvilágát, valamint az ábrázolt kort idézik.

November 30-tól az ország összes mozijában látható a Semmelweis

Elkészült a Semmelweis plakátja

A legendás rendező-operatőr, az elmúlt évek egyik legnézettebb magyar filmje, a Sorstalanság alkotója ritkán rendez, jól megválogatja a témáját – de úgy érezte, hogy a 19. századi orvos-tudós történetét mindenképpen el kell mondania.

„Semmelweis Ignác doktor az az ember, aki megtalálta a saját ösvényét, és járni is tudott rajta. Minden kellemetlen tulajdonsága dacára következetesen képviselt valamit, akkor is, ha folyton akadályokba ütközött. Mániákus elhivatottsága filmvászonra kívánkozott. Kevés a követendő példa a világban, de ez biztosan az” – mondta filmje főhőséről Koltai Lajos.

Tervéhez fantasztikus színészgárdát toborzott. A két főszereplőn, Vecsei H. Miklóson és Nagy Katicán kívül fontos szerepet kapott a filmben Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is.

A romantikában sem szűkölködő, fordulatos és izgalmas film, amely egyszerre idézi meg a 19. századi Bécs hangulatát, egy korabeli kórház izgalmait, valamint az osztrák és magyar orvosok közötti ellentéteket, 2023. november 30-tól látható a hazai mozikban.