Rangos díjért versenyez Vermes Dorka első filmje a Velencei Filmfesztiválon

2023. szeptember 04.
Érzelmi sivárságról, intimitáskeresésről és a magány elől való menekülési kísérletekről mesél egy madáralkatú cirkuszi munkás történetén keresztül az Árni.

Az alkotás, amelyet az első- vagy második filmes rendezőknek létrehozott Biennale College Cinema szekcióban vetítenek, versenybe került a Queer Lion díjért, amellyel minden évben a legjobb LMBTQ témájú filmet tünteti ki a velencei zsűri. A díjat idén 17. alkalommal ítélik oda. A díjért versengő filmek kiválasztásában minden évben részt vesz a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, a Giornate degli Autori művészeti vezetője, és az International Critics Week küldöttje. Az előző években olyan alkotásokat jutalmaztak ebben a kategóriában, mint a Dán lány (Tom Hopper), az Egy egyedülálló férfi (Tom Ford) vagy a Philomena (Stephen Frears), és olyan filmek népesítették a versenyprogram mezőnyét, mint a nagy sikerű Tár (Todd Field) Cate Blanchett főszereplésével, vagy A bálna (Darren Aronofsky). Idén az Árni nem kevésbé nívós alkotások közt versenyez, mint Bradley Cooper és Luc Besson legújabb filmje.

Rangos díjért versenyez Vermes Dorka első nagyjátékfilmje a Velencei Filmfesztiválon

Vermes Dorka, a Freeszfe egykori filmrendező hallgatója (Alba Vulva, Anyák napja) kezdetben diplomafilmnek szánta Árni történetét. A fejlesztési folyamat előrehaladtával azonban világossá vált számára, hogy Árni karaktere egy nagyjátékfilm formájában tudna a leginkább kibontakozni. Árni alakját a film főszereplője, Turi Péter ihlette, aki civilben is barátja a rendezőnek.

Vermes Dorka, a rendező

Vermes Dorka, a rendező

„Péter azonnal megragadott a személyiségével: egy rendkívül érzékeny, intelligens ember, aki ezekkel a kvalitásaival egyértelműen kitűnik a környezetéből, mégis van benne valamilyen nehezen megragadható vonzódás a sötétséghez és a veszélyhez is, ami rendkívül komplexszé teszi őt. Végtelenül izgalmasnak találom a sajátos, törékeny megjelenését is, különösen egy archaikusan patriarchális világba helyezve, ahol már csak emiatt a tisztán látható sebezhetősége miatt is provokatív a környezete számára” – osztotta meg a rendező.

Árni története a Biennale College Cinema inkubátor programjában érett nagyjátékfilmmé. A tervet tavaly novemberben választotta ki több száz pályázó közül a Biennale College kuratóriuma, ami évről évre segíti a világ minden tájáról jelentkező első- és másodfilmes rendezőket a projektjeik elkészítésében. Az alkotóknak a fejlesztést és a támogatás odaítélését követően mindössze nyolc hónap alatt kellett befejezniük a filmet, ez magába foglalta a teljes előkészítést, a forgatást és az utómunka-folyamatot is. A bemutatóra a 80. Velencei Filmfesztiválon kerül sor szeptember 2-án, a velencei Sala Giardinóban.

Az Árni címszerepét alakító Turi Péter a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, akinek ez lesz a nagyjátékfilmes debütálása. A további szerepekben Spolarics Andrea, Gyöngyösi Zoltán, Koppány Zoltán, Kovács Botond, Gellért Dorottya és Pálya Pompónia látható. A film forgatókönyvét a rendező mellett Dobány Péter és Al-Farman Petra jegyzik. A film operatőre Lehr Juhász Péter, vágója Kántor Dávid, dramaturgja Holczer Sára, zeneszerzője Szászi Petra, hangmestere Bobák Bence. A látványtervező Melicher Gréta, a jelmeztervezők pedig Kormos Anna Zsófia és Kuslits Máté. A film producere Zachar Balázs, executive producere Petrányi Viktória, kreatív producere Tarr Béla, line producere Nemes-Jeles Veronika.

A film a Proton Cinema gyártásában készült, amelynek ez a második saját produkciója az idei Velencei Filmfesztivál programjában.

Fotó: Almin Zrno