Heti kultkedvenc: sosem láttuk az arcát, pedig a lábait adta a Harry Potter sikeréért

2023. november 17.
Daniel Radcliffe kaszkadőre egy végzetes forgatási baleset miatt eltörte a nyakát és deréktól lefelé lebénult – az ő történetét meséli el az HBO megrázó dokumentumfilmje.

Napi hat órákat töltött egy rodeóbikaként mozgó – állítólag baromi kényelmetlen – seprűn lovagolva, miközben mesterséges vihar zúgott az arcába, szédítő magasságba lendülő „orosz hintáról” repülve csapódott bele kollégáiba és gyakorlatilag minden munkanapjának része volt, hogy valahonnan lezuhan vagy legalábbis elterül a földön egy eljátszott pofon után. Mindezek egyáltalán nem zavarták David Holmest, sőt: olyan emberről van szó, aki már hatévesen kimondta, hogy kaszkadőr akar lenni, akinek, ahogy az HBO dokumentumfilmjében (David Holmes: The Boy Who Lived) fogalmaz, valójában „csak akkor működik igazán az agya, ha mozgásban van”. 

A sors igazi tragédiája, hogy David Holmes egy ideje már nincs igazán mozgásban, még akkor is elárasztják az ingerek, amikor a Harry Potter sztárja, Daniel Radcliffe mellett beül (beültetik) az autóba, hogy eltöltsenek tíz percet egy tájvédelmi körzetben. Holmes Daniel Radcliffe első számú dublőre volt, aki a Harry Potter forgatásán egy baleset következtében eltörte a nyakát és deréktól lefelé lebénult. Azt a jelenetet kellett volna felvenni, amikor Harry Voldermort kígyójával, Naginivel küzd, és a kígyó csapásának következtében háttal átmegy egy falon. A jelenetet lepróbálták, különböző súlyokkal kalkulálták a húzás erejét, de Holmes végül túl nagy erővel csapódott a szivacsnak. 

Ahogyan Marc Mailley, a film egy másik kaszkadőre és Holmes jó barátja fogalmazott, azonnal lehetett látni, hogy a becsapódás túl gyors, túl erős volt. Holmes feje a mellkasára bukott, mozdulatlanul lógott a testére erősített drótkötélen, és a megfagyott levegőben egyszer csak azt mondta, „eltört a nyakam”. A stáb lefektette a fiút, majd a kaszkadőrök koordinátora elkezdte csipkedni a lábát, folyamatosan kérdezgetve, hogy érzi-e. Amikor Holmes azt kérdezte, „mit?”, már mindenki tudta, hogy nagy a baj.

Komplikációk, komplikációk

Holmes története később még tragikusabb fordulatot vett, amikor kiderült, hogy gerincsérülése nyomán ritka szövődmények alakultak ki nála. Először egy ciszta okozott neurológiai tüneteket, majd kiderült, hogy az idő múlásával folyamatosan romlanak a megmaradt motoros funkciói: a dokumentumfilm forgatásának idején jobb karját már csak alig tudta használni, de már tüdőkapacitása miatt is aggódtak a szakemberek. Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen jövő vár az egykori kaszkadőrre.

A Daniel Radcliffe karakterével promózott és jó adag Harry Potter varázsporral beszórt dokumentumfilm igyekszik az életigenlésre helyezni a hangsúlyt – gyakran látjuk Holmest a barátai körében, vagy figyeljük, ahogy ellátogat a fiatal tornászokhoz, ahol annak idején ő is kezdte a karrierjét. Radcliffe nevetgélve (de színészi képességei ellenére is láthatóan kissé zavarban) lépked mellette és arról magyaráz a kamerának, hogy Holmes előtt nem lehet sajnálkozni, miközben nyilvánvaló, hogy a férfi is érzi saját élete tragédiáját.

Közben a legfontosabb dologról nem beszél a film: arról, hogy megéri-e emberek életét és egészségét kockára tenni filmes látványelemekért, hogy lehet-e elég jól fizetni valakinek azért, hogy ő legyen az arctalan ember, aki bevállalja az eséseket, rúgásokat és akár a bénulást. Valójában persze a képsorokat nézve mégiscsak nyilvánvaló a válasz.

A balesetet taglaló résznél alig néhány mondat erejéig merül fel a stáb felelősségének kérdése: a dolgot azzal zárják rövidre, hogy Holmes nem akart perelni, elég nagy baj volt neki, hogy tönkrement az élete, nem akart feleslegesen harcokba, botrányokba belemenni. De még ha minden szakszerűen is zajlott, és valóban csak szerencsétlen balesetről volt szó, még ha el is fogadjuk, hogy vannak szakmák, amik szükségszerűen magukban hordozzák az életveszélyt, érdekes lett volna hallani a kaszkadőrszakma dilemmáiról, amik a digitális kor lehetőségei miatt még aktuálisabbak, mint valaha. 

A címben David Holmesra a Harry Potter kötetek nyomán „a kis túlélőként” hivatkoznak, heroizálva történetét, beleépítve a valóság tragédiáját Rowling varázsvilágába. A valóságban elképesztően megrázó látni ezeket a képsorokat, és felfogni, hogy egy fiatal fiúnak tönkrement az élete azért, hogy Harry Pottert látványosan vághassa a falhoz egy kitalált gonosz kitalált óriáskígyója.

Fotó: HBO Max