Januárban ismét érkezik az immár 10 éves Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

2023. december 17.
A te tíz éved hogy telt? – teszi fel a kérdést a 2024 januárjában 10. jubileumát ünneplő Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, a BIDF.
Januárban ismét érkezik az immár 10 éves Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

„A mi 10 évünk, a mi országunkban, a mi harcunkkal, a mi vágyainkkal, a mi titkainkkal és a mi hitünkkel azzal telt, hogy Magyarországra hoztuk a világ legrangosabb filmjeit a közönségnek. Az eltelt 10 évet 10 éves gyerekek szimbolizálják felületeinken, mert nem mindegy, hogy egy társadalom vagy egy ember életében hogyan telik el 10 év”– mondják a szervezők.

2024. január 27. és február 4. között 70 sokszorosan díjnyertes film, több mint 200 vetítéssel, 50 civil nagykövettel, 25 nemzetközi zsűritaggal, Budapesten a Cinema City Mammut moziban és másik 10 városban, Debrecenben, Egerben, Győrben, Jászberényben, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben várja tízezres közönsége mellett újabb nézőit.

A 40 versenyfilm 5 szekcióban versenyez. Nem meglepő a szekciók elnevezése: A Te országod, A Te harcod, A Te titkod, A Te hited, A Te vágyad. 

A 10. BIDF alkalmával ismét Oscar-díjas rendezők újabb filmjeit, valamint Oscar-díjra jelölt filmeket (Defiant, Total Trust) hívott meg a fesztivál, ahogy a korábbi években is. A közönség pedig minden vetítés után a filmek alkotóival és szakértőkkel beszélgethet.

A magyar szakma előtt az elmúlt 10 év magyar filmjeiből készült válogatással (Best of BIDF) tiszteleg a fesztivál. GÁZA címmel a korábbi évek izraeli- palesztin témájú filmjeit láthatja újra a közönség, szakértői beszélgetésekkel együtt.

Eddig 30 gimnázium jelezte szándékát, hogy diákjaival ismét látni szeretné a valóságról művészi erővel mesélő történeteket, az egész világból. December 10-től indul a bérletvásár mindazoknak, akik filmes fesztiválélményt szeretnének ajándékozni karácsonyra. Aki igazi filmélményre vágyik, 10. alkalommal sem fog csalódni.

További információkat a fesztivál folyamatosan frissülő hivatalos honlapján, valamint a Facebook- és Instagram- oldalain találhatunk.