Kezdődik az ország legnagyobb nemzetközi filmfesztiválja: Sebestyén Márta elmondja, miért fontos dokumentumfilmeket nézni

2024. január 20.
A Budapest International Documentary Festival 10. alkalommal rendezi meg a világ sokszorosan díjnyertes, egész estés mozifilmjeinek versenyét január 27. és február 4. között Budapesten, a Cinema City Mammut moziban és még 10 városban országszerte.
Sebestyén Márta

Hogy miről szólnak a világ legrangosabb, a valóságot a művészet erejével ábrázoló filmjei?

„A te országod” – amelyért, ha kell, megharcolsz.

„A te harcod” – hogy beteljesülhessenek a vágyaid.

„A te vágyad” – hogy ne kelljen titkolni, amiben hiszel.

„A te hited” – amelyet nem akarsz titkolni.

„A te titkod“ – a te országod…

Hogyan harcolnak a jakutföldiek a szibériai sárkánnyal (erdőtüzekkel), mire számítottak munkájuk során a kaszkadőrnők, mire vágyik egy izlandi falu focicsapata, mi a titka az ötven éve eltemetett testvér előkerülésének, hogyan lopják el az országodat tőled? 

A 11 városban zajló fesztiválon 70 filmet vetítenek majd, köztük két Oscar-díjra várományos versenyfilmet is: a Four Daughters-t (Négy nővér; Franciaország, Tunézia, Németország, Szaúd-Arábia) és az In the Rearview-t (Arcok visszapillantóban; Lengyelország, Franciaország, Ukrajna).  

6 szekcióban 28 nemzetközi zsűritag 45 versenyfilm közül dönt a díjakról, a vetítések után pedig a közönségnek lehetősége lesz találkozni és beszélgetni az alkotókkal. A zsűri tagjai között szerepel többek között Kéri László, Geszti Péter, Szabó T. Anna, Thuróczy Szabolcs és Kovács András Péter.

További információkat a fesztivál folyamatosan frissülő hivatalos honlapján, valamint a Facebook és Instagram-oldalain olvashatunk.