Griselda: Sofia Vergara könyörtelen drogbáróként mutatja meg, mi az igazi maffiafeleség-stílus

2024. január 31.
Könyörtelenebb, mint Al Pacino a Sebhelyes arcúban. Griselda Blanco drogbáró szerepével Sofia Vergara végleg kilépett a Modern család skatulyájából. A maffiafeleség-stílust ugyan láthatjuk, ám ő itt maga a maffia. Nem csak egy feleség.
Netflix Griselda maffiafeleség-stílus
  • Sofia Vergara orrprotézist viselt, hogy még hitelesebben alakítsa a miami drogbárót, Griselda Blancót.
  • Nem bírtuk ki mi sem, hogy ne keressünk rá, hogy nézett ki Griselda Blanco a valóságban, amikor megláttuk Sofia Vergarát a könyörtelen drogbáró szerepében.
  • A maffiafeleség-stílus iskolapéldája a Griselda, ám a Sofia Vergara által alakított Blanco korántsem csak egy feleség volt, hanem minden idők egyik legkegyetlenebb maffiavezére.

„Az egyetlen férfi, akitől valaha féltem, egy nő volt, akit Griselda Blancónak hívtak” – mondta egyszer a hírhedt drogbáró, Pablo Escobar a miami maffia egyik nem kevésbé legendássá vált vezéréről. A Netflix új sorozatát, a Griseldát megnézve, már azt is látjuk, hogy valószínűleg cseppet sem túlzott.

Sofia Vergara nem néz ki Griselda Blancónak

Ha túl vagyunk rajta, hogy megnéztük Griselda Blanco Wikipedia-oldalát, akkor már tudjuk, hogy hiába a műorr és műfogak, Sofia Vergara egyáltalán nem hasonlít külsőre Griselda Blancóra. Hollywoodi próbálkozás. Viszont még ezzel együtt (vagy ennek ellenére) sem jut eszünkbe egyetlen pillanatra sem, hogy a Modern család üdvöskéjét látjuk, és nem egy női Sebhelyesarcút. Abszolút erőteljes, képernyőrengető és kemény maffiózó a Narcos alkotóinak vérben tocsogó sorozatában. 

Azt is kijelenthetjük, hogy a Griselda Blancóhoz hasonlóan kolumbiai születésű Sofia Vergara alakítása elég ahhoz, hogy elfeledtesse velünk 2 már ha láttuk – Catherine Zeta-Jones eléggé fájdalmas 2017-es Griselda Blanco-alakítását a Kokain keresztanyjában. 

Hiába az eltorzított arc, Sofia Vergara nem hasonlít a maffiavezérre - a sorozat azonban ezt abszolút feledteti

Hiába az eltorzított arc, Sofia Vergara nem hasonlít a maffiavezérre – a sorozat azonban ezt abszolút feledteti

A Griselda Blanco-sztori

A Netflix-sorozat való életbeli eseményeken és megtörtént cselekményen alapul, Blanco életének főbb pillanatai stimmelnek. De ahogy az lenni szokott a hasonló sztoriknál, erősen stilizált és néhol igencsak túlszínezett a történet.

A ‘70-es években indul a sorozat a kolumbiai Medellínben, ahol Griselda épp kapkodva pakol és az oldalán ellát egy sebet. A fiaival sürgősen el kell hagynia Kolumbiát. Miamiba utaznak, ahol egy régi barát vendégszobájában húzzák meg magukat, Carmennél (Vanessa Ferlito), aki szintén a drogbizniszben utazó férjétől menekült el.

Egy nagy különbség azonban van kettejük között: Carmen egy kis utazási irodát vezet és próbálja a múltját maga mögött hagyni, normális polgári életet élni. Ezzel szemben Griselda kicsempészett a fia bőröndjében egy kiló kokaint, és azt tervezi, hogy az eladásából szerez gyorsan készpénzt. És ami még fontosabb: kapcsolatokat Miamiban.

1970-80 között járunk. A nők maffiafeleség-stílusban öltöznek, a zene tökéletes választás, a karakterek gyakran spanyolul beszélnek, az autók és az egész miliő tökéletesen tükrözi a kor Miamiját. Griselda is hamar megmutatja, hogy nem fél attól, hogy vér tapadjon a kezéhez. Vagy a cipőjéhez. Esetleg az arcához. Egészen addig, míg az valaki másnak a vére. Ez már nem maffiafeleség-stílus, hanem maffiavezér inkább.

Griselda vége

Tény, hogy Griselda Blanco szörnyű dolgokat élt át Kolumbiában, és tett, amit tett, hogy megvédje a gyerekeit. Ám miután Miamiba érkezett, rengeteg alkalma lett volna egyszerűen fogni a pénzt és felszívódni, véget vetve a harcnak és öldöklésnek. A maffiavezér ambíció azonban egy ponton átfordult paranoiába.

Ahogy Al Pacino karaktere a Sebhelyesarcúban, úgy Griselda felett is átvette a hatalmat az őrület. Önmaga legnagyobb ellenségévé vált, mindenkit átvert maga körül. A Netflix-sorozat a lehető legtragikusabb véget ér, amikor Griselda azt kapja, ami a tetteiért járt. És még többet is. Ez a rész éppenséggel teljesen hiteles és tényszerű, ismerve a valódi Griselda Blanco pusztító és szörnyű életét.

Fotó: Netflix, Wikipedia