Nők, testőrök, vadállatok és politikusok – elkezdődött a 14. Frankofón Filmnapok

2024. március 02.
Február 28-án kezdődött és március 10-éig tart a Francia Intézet szervezésében a 14. Frankofón Filmnapok. A programot a műfaji sokszínűség jellemzi: van benne 5 César-díjat nyert fantasztikus film, Oscar-jelölt animáció, sci-fibe hajló szerzői film, életrajzi tabló, katasztrófafilm, történelmi kalandfilm, több vígjáték, de olyan társadalmi kérdések is szóba kerülnek, mint a női egyenjogúság vagy környezetünk megbecsülése. A válogatásban szereplő 24 film közül 7 női rendező alkotása.
Nők, testőrök, vadállatok és politikusok - elkezdődött a 14. Frankofón Filmnapok

Február 28-án a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban A három testőr: Milady nyitotta a 14. Frankofón Filmnapokat. A Dumas-regény legújabb filmes feldolgozásában olyan nagyszerű színészeket láthat a közönség, mint Romain Duris, Vincent Cassel, Eva Green és François Civil. Az egész családnak szól az Oscar-jelölt animáció, a Robotálmok – március 3-a 15 óra Uránia és 9-e, 14:30, Francia Intézet – egy kutya és egy robot különös barátságáról.

Robotálmok

A tavalyi Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütált a Vadállat című bűnügyi-romantikus sci-fi Léa Seydoux-val, Bertrand Bonello rendezésében. A közeli jövőben, amikor már mindent a mesterséges intelligencia irányít, az érzelmek veszélyforrást jelentenek. A filmet március 2-án 20 órakor az Urániában, majd 9-én 17 órakor a Francia Intézetben vetítik a Frankofón Filmnapok keretében. A Sav című katasztrófafilm Guillaume Canet-val – március 2-án 17:30, Francia Intézet és 4-én 20 óra Uránia – akciódús művészi figyelmeztetés a nem is olyan távoli jövőben a klímaválságra.

Sav

A válogatásban szereplő 24 film közül 7 női rendező alkotása. Nadège de Benoit Luthy filmje, az Árral szemben című svájci vígjáték – március 2-án 16 órakor az Urániában – egy igazi feel-good movie, amely azt járja körül, hogyan keresi és találhatja meg a helyét a nő a modern társadalomban. A Falcon Lake című kanadai–francia romantikus-fantasztikus dráma, Charlotte Le Bon rendezésében – március 7-én 18 órakor a Francia Intézetben – egyedi hangvételű film a kamaszszerelemről némi fantasztikus beütéssel, gyönyörű képekben.

A legjobb dokumentumfilmnek járó César-díjat elnyert Négy nővér című tunéziai-francia alkotás, Kaouther Ben Hania rendezésében – március 8-án 20 órakor az Urániában – egy egyszerű tunéziai nőről szól, akinek mind a négy lánya radikalizálódott 2016-ban, s a két idősebb csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez. Az iszlamizmust megtagadó két fiatalabb lány önmagát alakítja, míg nővéreiket színésznők játsszák.

Négy nővér

Március 8-án 20:30 -kor a Francia Intézetben vetítik Léa Domenach filmjét, a Bernadette – A főnökasszonyt, melyben Catherine Deneuve alakítja Jacques Chirac feleségét. A film sok humorral bizonyítja, hogy „minden sikeres férfi mögött áll egy nő”, miközben bepillantást enged a francia politika kulisszatitkaiba. Delphine Deloget munkája, a Mindent egy lapra– március 5-e 20:30, Uránia – Virginie Efirával a főszerepben Sylvie-ről szól, aki két fiút nevel egyedül. Egy éjszaka a kisebbik egyedül marad a lakásban, és megsérül. A hatóságok kivonulnak és elviszik a gyereket. Sylvie harcba száll, hogy visszakapja a fiát.

Bernadette – A főnökasszony

Március 5-én 18 órakor a Francia Intézetben vetítik Jeanne Herry kilenc César-díjra jelölt Az arcuk mindig előttem lesz című megrázó alkotását. A legjobb női mellékszereplő díját Adèle Exarchopoulos vehette át a díjátadón. A helyreállító igazságszolgáltatás rendszere szakértők közreműködésével igyekszik párbeszédbe vonni elkövetőket és áldozatokat. A film vetítését beszélgetés követi magyar és francia szakértők közreműködésével.

Az arcuk mindig előttem lesz

A 14. Frankofón Filmnapokon március 8-án, 19:30 órakor az Urániában lesz látható a Liv S. szerelmei című svájci romantikus film. A 38 éves Liv felidézi magában a régi kapcsolatait, amelyekben valami valahogy mindig félrement. Kedves, álmodozó hősnőnknek ideje szembenézni a démonaival, és elfogadni, hogy az élet egy hatalmas érzelmi hullámvasút. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a rendezővel, Anna Luiffel.

Liv S. szerelmei