Jane Birkin

„Ki akar egyszerű életet? Az unalmas” – Jane Birkin fantasztikus élete

2023. július 17.
Énekes-színész vagy színész-énekes? Mindkettőt elragadóan csinálta. Polgárpukkasztó dalait egész Európában játszották, több mint 70 filmszerepével örökké beírta magát a filmtörténelembe. Hetyke stílusa a '60-as évek óta inspirálja a divatszakmát, az Hermés vezérigazgatóját egy Párizs-London repülőút alatt az ujjai köré csavarta. Még franciául sem beszélt, a franciák már beleszerettek, fátyolos, el-elcsukló énekhangjára, szexi akcentusára olvasgatták hosszú ideig a Le Monde-ot a kávézók teraszán. Halálakor a francia elnök, Emmanuel Macron így tisztelgett előtte: „a szabadságot testesítette meg, a francia nyelv legszebb szavait énekelte meg”. Jane Mallory Birkintől búcsúzunk.

76 éves korában, párizsi otthonában elhunyt Franciaország „kedvenc kis angolja”, a brit származású énekes-színész, Jane Mallory Birkin. Életének legfontosabb momentumainak összegyűjtésével hajtunk fejet az ikonikus művésznő előtt. 

Jane Birkin útja a választott hazába

Jane Mallory Birkin David Birkin tengerészkapitány, II. világháborús hős és Judy Campbell színésznő lányaként született 1946-ban, az angol Marylebone-ban. 17 évesen feleségül vette John Barry, a James Bond-filmek zeneszerzője, a házasságuk viszont mindössze három évig tartott. A rövid házasság ellenére született egy közös gyerekük, Kate Barry, aki később a Vogue divatfotósa lett. 

A 1960-as években érkezett Párizsba. Annak ellenére, hogy akkor még nem beszélt jól franciául, megkapta első francia női filmfőszerepét a Slogan című filmben. „Párizs lett az otthonom. Itt fogadtak örökbe. Szeretik az akcentusomat” – mondta egy interjúban a CNN-nek. 

Jane Birkin egy londoni parkban, 1964-ben

Jane Birkin egy londoni parkban, 1964-ben

A francia John Lennon és Yoko Ono

A forgatáson megismerkedett a nála 18 évvel idősebb férfi főszereplő partnerével, a legendás francia énekes-dalszerzővel, Serge Gainsbourggal. Ketten a korszak egyik legünnepeltebb celebpárja lettek, a nemzetközi ismertséget a korban hihetetlen port kavaró erotikus dal, a Je t’aime … moi non plus magyarul ‘Szeretlek… Én sem’ hozta meg számukra.

A dalszöveg explicit szexualitása és szexet imitáló hanghatásai miatt a legtöbb nemzetközi rádióállomás letiltotta vagy módosított verzióban játszotta a zeneszámot, a konvencióktól eltávolodni vágyó fiatalság számára viszont világszerte ikonikussá vált az 1969-es dal. Onnantól kezdve a kultikus szerelmespár minden lépését figyelték, Birkin levegős, fátyolos hangja és színészi tehetsége mellett szépsége és divatérzéke miatt is a ’60-as évek Franciaországának emblematikus karakterévé vált. 

Birkin és Gainsbourg 1969-ben, közös otthonukban

Birkin és Gainsbourg 1969-ben, közös otthonukban

„De ki akar egyszerű életet? Az unalmas. Jobban szeretem, ha folyamatosan hullámzik”

Birkin és Gainsbourg 12 éven át tartó kapcsolata nem volt felhőtlen, sőt, Birkin naplója szerint erőszaktól sem volt mentes. Egy vitájuk alkalmával Birkin pudingos pitét dobott Gainsbourg arcába, majd belevetette magát a Szajnába. A Timesnak adott 2020-as interjújában az énekesnő azonban megvédte egykori szerelmét, amikor arról kérdezték, erőszakos, zaklató természet volt-e Gainsbourg. „A barátom maradt egészen halála napjáig. Ki kérhetne többet?” – mondta akkor. 

1971-ben megszületett közös gyerekük, Charlotte, aki édesanyja nyomdokába lépve elismert színész-énekes lett.

1980-ban szétváltak Birkin és Gainsbourg útjai. Birkin saját bevallása szerint nem tudta végignézni párja folyamatos züllését, ezért döntött a válás mellett. Gainsbourg válásuk után is írt Birkinnek dalokat, köztük a Les dessous chic címűt, ami arról szól, hogy egy gyönyörű fehérneművel próbálják eltakarni a párkapcsolati problémákat.

 

Jane Birkint a Velencei Filmfesztiválon fotózzák 1984-ben

Jane Birkin a Velencei Filmfesztiválon fotózzák 1984-ben

Az egyszerű komédiáktól a művészfilmek felé

Birkin harmadjára is férjhez ment, harmadik férje Jacques Doillon filmrendező volt. Közös gyermekük is született, a későbbi énekesnő, Lou Doillon. A kapcsolat hatására a színésznő kicsit eltávolodott a mainstream filmektől és egyre inkább a művészfilmekben találta meg magát. Birkin egyszer azt nyilatkozta, hogy Doillon volt az első az életében, aki az intellektusát látta meg egy szereplőválogatáson. 

Birkin élete során körülbelül 70 filmben szerepelt, és azután, hogy Doillon rendezésében eljátszotta A tékozló lányt, olyan nagy nevű rendezők alkotásaiban kapott szerepet, mint Bertrand Tavernier, Agnès Varda, Jean-Luc Godard, Alain Resnais vagy éppen James Ivory. Színészi teljesítményéért háromszor is jelölték César-díjra, a franciák Oscar-díjára. Leghíresebb színészi alkotásai közé tartozik az 1966-os Kaleidoszkóp, az 1978-as Halál a Níluson adaptáció és az 1982-es Nyaraló gyilkosok.

2000-ben, Birkin és lánya, Charlotte Gainsbourg a 25. Cesar-átadó gálavacsoráján

2000-ben, Birkin és lánya, Charlotte Gainsbourg a 25. César-átadó gálavacsoráján

A nő a híres Hermès táska mögött

A mozi és a dalok mellett Jane Birkin öröksége az 1984-ben piacra dobott Hermès Birkin kézitáska is. Állítólag az Hermès vezérigazgatója, Jean-Louis Dumas egy Párizs-London repülőjáraton folytatott beszélgetést Birkinnel, ez inspirálta az azóta ikonikussá vált Hermès Birkin megalkotására. Birkin a repülőn arról beszélt Dumas-nak, milyen nehéz egy olyan táskát találni, amely kielégíti egy kétgyermekes anya igényeit. A legenda szerint Birkin azonnal felvázolt Dumas-nak egy tervet egy rugalmas és tágas, téglalap alakú táskáról polírozott fülekkel és nyeregvarrással.

Túlpakolt Birkin táskával, Jean Paul Gaultier show-ján, 2005-ben

Túlpakolt Birkin táskával, Jean Paul Gaultier show-ján, 2005-ben

Így született meg az ikonikus Birkin táska, amibe valóban nem csak egy rúzs és egy telefon fér. Azóta az Hermès Birkin az egyik legexkluzívabb táskává vált az egész divattörténetben. Hajmeresztő árak mellett sok hónapos, sőt, néha éves várólisták vannak egy-egy limitált Birkin luxustáskáért. 2006-ban azt mondta a Guardiannek: „Imádom a Birkint, de annyi cuccot cipelek benne, hogy azt hiszem, ez az oka annak, hogy ínhüvelygyulladásom van.”

A színésznő maga sosem kötött üzletet az Hermès márkával, pedig szép összeget kereshetett volna egy kollaborációval. A limitált kollekciós, csillogó, mintás táskák helyett Jane Birkin saját Birkinje egy széthordott, ütött-kopott változat volt. 

Birkin számos ügyért kampányolt élete során, például szívén viselte az állatjogokat is. 2015-ben egyenesen arra kérte az Hermèst, hogy állatjóléti okokból hagyják el a Birkin táskák nevéből az Hermèst. (Hermész a görög mitológiában többek között a vadászat istene – a szerk.)

2008-ban a Save Burma békés felvonuláson, Cannes-ban

2008-ban a Save Burma békés felvonuláson, Cannes-ban

Az utolsó időszak

Birkin élete utolsó szakaszáig aktív volt, egyre többet foglalkoztatták az emberi jogok. 1990-ben például humanitárius úton volt Szarajevóban egyik utolsó szerelmével, Olivier Rolin tudósító-újságíróval.

Ugyan válltörés miatt kénytelen volt elhalasztani a 2022. májusra tervezett párizsi koncertjeit, végig optimista maradt, és hitt benne, hogy egyszer újra színpadra léphet még. Azonban a párizsit egy újabb lemondott fellépés követte, miután Birkin agyvérzést kapott. Nem sokkal később, 2023. július 16-án, 76 éves korában hunyt el otthonában.

Forrás: Telegraph, BBC, FrenchLearner