5 igaz történeten alapuló film, amit otthon is streamelhetsz

2024. február 26.
Az igaz történeten alapuló filmek bebizonyítják, hogy a legjobb sztorikat az élet írja. Mutatjuk az öt kedvenc, valós események alapján készült filmünket.
5 igaz történeten alapuló film, amit otthon is streamelhetsz
  • Kiválogattuk a kedvenc igaz történeten alapuló filmünket.
  • A legizgalmasabb történeteket az élet írja.
  • Íme az 5 legjobb igaz történeten alapuló film.

Imádjuk a filmeket, hiszen egy jó sztori kiragad minket egy időre a való világból – már ha a legújabb Marvel-filmről, egy romantikus történetről vagy egy szórakoztató vígjátékról van szó. De még inkább így van, ha egy film igaz történeten alapul, mert akkor amellett, hogy egy-két órára elfeledkezhetünk a gondjainkról, még inspirál is minket arra, hogy jobb emberek legyünk.

Őszintén szólva nem tudjuk hibáztatni a hollywoodi írókat, amiért néha nem teljesen saját kútfőből, hanem a való életből merítenek ötletet a forgatókönyveikhez, hiszen tényleg igaz a mondás: a legjobb történeteket az élet írja.

Az igaz történetek alapján készült filmek legtöbbje eltökéltségről, a túlélésről, a romantikáról, esetleg a bűnözésről (és még sok másról), de legfőképp hús-vér emberekről szól, így a stáblistához érve mi is sokkal jobban tudunk kapcsolódni a szemünk előtt lepergett képsorokhoz.

Néha undort érzünk, máskor megmelengeti a szívünket, vagy éppen a saját emlékeinken keresztül kapcsolódunk a filmhez, de az biztos, hogy sokkal inkább a fejünkbe vésődik egy igaz történet, amit a kanapén töltött idő alatt néztünk, pattogatott kukoricával a kezünkben. Hihetetlen belegondolni, hogy ezek az események, amelyek egykor apróságnak tűntek és feledésbe merültek, később a vászonra kerültek és rangos díjakat zsebeltek be. ​

1. Vadon (2014)

Imádtuk Cheryl Strayed (Reese Witherspoon alakításában) történetét a Vadonban, amint végigment Amerika híres hosszú távú túraútvonalán, a Pacific Crest Trailen. A 2014-es, igaz történeten alapuló film Cheryl Strayed inspiráló emlékeit idézi fel, aki végigmegy a Mexikótól Kanadáig tartó hihetetlenül kemény, 4,270 km hosszú ösvényen, hogy megismerje a valódi énjét, és az átélt tragédiák után az új élmények hatására új perspektívákat fedezhessen fel.

Reese Witherspoon és az édesanyját alakító Laura Dern Oscar-jelölést kaptak a szerepeikért, így elmondható, hogy a film valódi karaktereinek megformálása kifejezetten jól sikerült. A filmet a Disney+ kínálatában tudod streamelni.

2. A nomádok földje (2020)

A nomádok földje Jessica Bruder igaz történeten alapuló, A nomádok földje – Túlélni Amerikát, avagy a boldog társadalmonkívüliség című, 2017-es könyve alapján készült film. A rendező, Chloe Zhao hatalmas sikereket aratott a díjátadó szezonban, 2021-ben ő lett az első ázsiai nő, aki megnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat.

A főszereplőt alakító Frances McDormand hitelesen alakította azoknak az idősödő amerikaiaknak a valós küzdelmeit, akik kénytelenek ideiglenes munkákat vállalni, mert nem engedhetik meg magunknak, hogy nyugdíjba vonuljanak. Chloé Zhao egészen rendkívüli módon vitte filmre a valós események alapján írt történetet, az operatőr pedig gyönyörű látványvilágot alkotott a vászonra. A nomádok földje című filmet a Disney+ felületén nézheted meg.

3. Én, Tonya (2017)

Érdekes nyomon követni a műkorcsolyázó, Tonya Harding útját is a Margot Robbie főszereplésével készült Én, Tonya című filmben is. Az igaz történetén alapuló film bemutatja, hogy a sportoló hírnevének növekedésével a személyes problémái is egyre szaporodnak. Volt férje, Jeff Gillooly (Sebastian Stan) újra belép az életébe és egy sor olyan eseményt indít el, amelynek eredményeként 1994-ben egy viperával megtámadják Tonya riválisát, Nancy Kerrigant.

A támadást Jeff és társa, Shawn Eckhardt tervelte ki. Tonya kezdetben tagadta, hogy tudott volna a történtekről, később elismerte, hogy segített eltussolni a két férfi brutális tettét. A sportoló a börtönt megúszta, de egy életre eltiltották a versenyzéstől. Margot Robbie-t Oscar-díjra is jelölték a legjobb női főszereplő kategóriájában. Az Én, Tonyát a Netflixen tudod megnézni.

4. 127 óra (2010)

A 127 óra cselekménye a legrosszabb rémálmunkat eleveníti meg, és a tény, hogy a film igaz történeten alapul, csak még hátborzongatóbbá teszi a mozizást. A dráma központjában Aron Ralston hegymászó áll, aki egyedül indul túrázni az Utah államban lévő kanyonokban, majd egy rossz mozdulat következtében megcsúszik és csapdába esik.

127 órára beszorul a karja egy sziklavájatba, miközben lepereg előtte az egész élete. Miután rájön, hogy nem számíthat segítségre, minden erejét és bátorságát összeszedve levágja a beszorult kezét. Aronnak a vérveszteség és a gyengeség miatt nem sok esélye van a túlélésre, mégis leküzdi a nehézségeket. A hihetetlen történetet a Disney+ felületén lehet megtekinteni.

5. Terminál (2004)

A Tom Hanks főszereplésével készült klasszikus az iráni menekült, Mehran Karimi Nasser igaz történetén alapul, aki 18 évet töltött a párizsi Charles de Gaulle repülőtér 1-es termináljának tranzitzónájában 1988 és 2006 között, miután Franciaország megtagadta tőle az országba való belépést.

Steven Spielberg egy olyan filmet akart rendezni a valós eseményekből, ami egyszerre képes megríkatni és megnevettetni a nézőket – nos, ez minden bizonnyal sikerült neki. A Terminál a New York-i John F. Kennedy repülőtéren játszódik. Viktor Navorski Kelet-Európából repült az államokba, amikor hazájában államcsíny bontakozik ki, és mivel útlevele egy éppen nem létező országból származik, nem teheti be a lábát az USA-ba. A Terminált az Apple TV-n lehet streamelni.

Fotó: IMDB