,,Gyermeked voltam, anya lettem” – Novellapályázatot indít a Gyerekszoba.hu

2024. március 23.
Novellapályázatot indít a Gyerekszoba.hu. Írd meg a családod, anyaságod történetét, töltsd fel az oldalra és nyerj értékes ajándékokat.
,,Gyermeked voltam, anya lettem” – Novellapályázatot indít a Gyerekszoba.hu

„A születés életünk meghatározó élménye, de nem a kezdete” – mondja Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, az Örökölt sors és a Szabad akarat című könyvek szerzője. „A kezdet sokkal messzebbre nyúlik, mint azt korábban hittük. Gondoljunk csak bele: amikor nagyanyánk várandós volt az anyukánkkal, annak a magzatnak a petefészkében már ott lapultak azok a petesejtek, melyek egyikének megtermékenyüléséből évtizedekkel később megfogantunk.

A nagyanyánk által megélt félelem, szorongás vagy gyász stresszhormonokat szabadított fel a szervezetében, ami egész testét átjárta, többek között a benne növekvő magzat (leendő anyánk) petesejtjeit is. Vagyis a generációkkal korábbi érzelmi hatások sem múlnak el nyomtalanul. És ez csak a sejtszintű öröklődés. A tudattalanba süllyedt tapasztalatok például a szeretet minőségéről szintén átadódnak, és generációkra meghatározzák a kötődés mintázatait.”

Anyaság generációkon át

A Gyerekszoba.hu oldalán mától hat héten át küldhettek be írásokat a novellapályázatra: A téma: ,,Gyermeked voltam, anya lettem” – anyaság generációkon át. Vagyis mit örököltél, mit tanultál nagymamádtól, édesanyádtól? A hozzájuk való viszonyod hogyan határozza meg a saját anyaságodat? Milyen jó dolgokat kaptál, amiket igyekszel te is továbbadni, esetleg mik azok a negatívak, amiket éppen hogy felülírnál?Történtek-e olyan sérülések, traumák a családodban, akár a te gyerekkorodban, amik a mai napig hatnak rád? Látsz-e olyan mintázatokat az idősebb női korosztályokban, amiket talán tudat alatt te is továbbviszel? Mi volt könnyebb nekik, mint neked, és mi volt nehezebb a régi korok anyaságában?

Amióta hallottunk a transzgenerációs elméletről, vagyis sorsunk örökölhető faktorairól, azóta sokan kutatják, hogy felmenőik sorsa hogyan hatott döntéseikre, anyaságukra, saját életükre. Ezt kérdezzük most mi is tőletek. Írjátok meg személyes hangvételű novellában, 4-9 ezer karakterben, hogy mit kaptatok – tudatosan vagy tudat alatt továbbadva – az előző generációktól, közelebbi, távolabbi családtagjaitoktól, szüleitektől (elsősorban édesanyátoktól) útravalóul! A jót, a rosszat is – mindazt, amihez éreztek erőt magatokban.

A novellákat a zsűri szerepében Orvos-Tóth Noémi pszichológus és Berg Judit író fogják jutalmazni. További részleteket és a jelentkezési felületet a gyerekszoba.hu oldalán találsz.

Forrás: gyerekszoba.hu, Fotó: Getty Images