Tudós nő, érzelmi kiégés, női lét és diktátorok – Ezek a szerkesztőség kedvenc nyári olvasmányai

2024. augusztus 07.
Egy izgalmas történet kikapcsol, másik világba repít és még szórakoztat is. Újságíróként pedig pláne nem áll tőlünk messze, hogy amikor csak tehetjük, a kezeink között forgassunk egy jó könyvet. És így tettünk a legmelegebb hónapokban is! Íme a Marie Claire szerkesztőségének kedvenc nyári olvasmányai.
kiégés diktátor könyv
  • Tudós nő, érzelmi kiégés, női lét és diktátorok a szerkesztőség kedvenc nyári olvasmányai között.
  • Mutatjuk a szerkesztőség nyári olvasmányait.
  • Kiégésről és a diktatórikus rendszerek elleni küzdelemről olvasunk a nyáron.

Írunk, olvasunk, szerkesztünk – az biztos, hogy imádjuk a betűket. Persze a munka nyáron sem áll le, de azért ilyenkor jólesik legalább a szabadnapokon vagy a nyaralás alatt gazdagodni egy jó olvasásélménnyel. Összegyűjtöttük a Marie Claire szerkesztőségének (vagy legalábbis egy részének) kedvenc nyári olvasmányait, hátha tudunk egy-két jó tippet adni a legmelegebb évszak hátralévő heteire.

A szerkesztőség kedvenc nyári olvasmányai:

1. Murinai Angéla: Bossa Nova

Aki olvasta: Botás Enikő

Naivan azt gondoltam, hogy egy könnyed nyári olvasmányt veszek a kezembe. Szerelem, megcsalás, megbocsátás – ezek a témák leginkább a tipikus női limonádé sztorikból köszönnek vissza. Murinai Angéla legújabb regénye azonban egészen más megközelítésből nyúlt a jól ismert toposzokhoz. A Bossa Nova egy rendkívül őszinte és tabudöntögető írás a női létről és annak különböző árnyalatairól, kihívásairól, valamint buktatóiról.

A Bossa Nova egy őszinte és tabudöntögető írás a női létről

A könyv középpontjában két női történet áll: Janka és Bori mindketten keményen dolgozó anyák, akik igyekeznek mindent megtenni a családjukért. Kívülről nézve mindketten kiegyensúlyozott, boldog életet élnek. És hogy mi van a látszat mögött? Az egyikük a szerető, míg a másikuk a feleség. A történetben kibontakozó szerelmi háromszögön keresztül Murinai Angéla az emberi kapcsolatok és sorsok kőkemény valóságát mutatja be.

Teszi mindezt megfelelő humorral és iróniával, egy olyan stílusban, ami még a komoly mondanivalót is szórakoztatóvá tudta tenni. (Álomgyár)

2. Bonnie Garmus: Minden kémia

Aki olvasta: Rózsa Ágnes

Hogyan boldogul egy tudós, vegyésznő, édesanya a hatvanas évek Amerikájában? Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, Elizabeth Zottnak nincs könnyű dolga. A kémiának, a főzés iránti szenvedélyének, valamint néhány véletlennek köszönhetően egy tévés főzőműsor háziasszonya lesz, és ezen keresztül ismerteti meg az egyre lelkesebb és érdeklődőbb nézőit az ételek készítésének tudományos alapjaival, közben pedig azzal is, hogy az életben az a legfontosabb, hogy mi mindenre lennénk képesek.

A nők még ma is rengetegszer szembesülnek Elizabethéhez hasonló nehézségekkel

És hogy ez általában sokkal több annál, mint amit a hatvanas években a nők számára követendőnek és illőnek tartottak. Kendőzetlen stílusa, keresetlen őszintesége szórakoztató, és állhatatosságával együtt rendkívül inspiráló is. Jó felismerni, mennyit változott azóta a világ, és közben letaglózó tudni, hogy ez nem mindenhol és mindenben történik meg, a nők még ma is rengetegszer szembesülnek Elizabethéhez hasonló nehézségekkel, sztereotípiákkal, akadályokkal.

Nem sokkal a Minden kémia fiktív története előtt olvastam Karikó Katalin Áttörések című önéletrajzi könyvét, amely lenyűgözően rímel erre a sztorira, és amelynek szintén központi eleme, hogy a szerző nem egy női tudósnak, nem kutatónőnek tartja magát, hanem kutatónak, a tudomány elkötelezettjének. Aki a saját küzdelmeivel és eredményeivel is azt erősíti, amit Elizabeth mond:

„Ha a nők megértik a kémiát, elkezdik megérteni a világ működését is. …Az atomokról és a molekulákról beszélek. A fizikai világról. Ha a nők megértik ezeket az alapvetéseket, rájönnek, milyen hamis korlátok közé szorítják őket.” (Central Könyvek)

3. Amelia Nagoski – Emily Nagoski: Érzelmi kiégés

Aki olvasta: Czvitkovits Judit

Bár egyáltalán nem könnyű olvasmány, receptre kellene felírni azoknak, akik nem igazán tudják, hogyan szabadítsák fel magukat a stressz, az elvárások és a megfelelési kényszer elviselhetetlen terhe alól. Akibe nem szorult egészséges önzés, idővel összeroskad, nemcsak érzelmileg, de testileg is elhervad. Amelia és Emily Nagoski könyve iránytű lehet ebben a zűrzavarban: rálátást és mankót ad az olvasó kezébe, hogy a mindennapi harcokat okosan, önmagát biztonságba helyezve tudja megvívni. (Libri)

Mankót ad az olvasó kezébe, hogy a mindennapi harcokat okosan tudja megvívni

4. Maria Ressa: Így szállj szembe a diktátoroddal

Aki olvasta: Mucsi Blanka

A Fülöp-szigeteki születésű Maria Ressa kilencéves korában költözött családjával az Egyesült Államokba, majd a Princeton elvégzése után mégis úgy érezte, hogy Ázsiába húzza a szíve. Fulbright-ösztöndíjjal visszatért Manilába, ahol előbb a Dilimani Egyetemen szerzett mesterdiplomát, majd a CNN-nél kapta meg első állását újságíróként 1987-ben. A következő évben már Ressa vezette 1995-ig a csatorna első manilai, majd újabb tíz éven keresztül a jakartai irodáját, és pár év alatt a kontinens legjelentősebb oknyomozó riportereként vált ismertté.

Ressa 2011-ben negyedmagával megalapította a Rappler online hírportált, de a szerkesztőségnek szembesülnie kellett azzal, hogy Rodrigo Duterte akkori Fülöp-szigeteki elnök politikai propagandája és trolljai tömegeket képesek félrevezetni a közösségi média segítségével – és a figyelmeztetések ellenére ez ellen sem a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg, sem a korábbi operatív igazgató, Sheryl Sandberg nem lépett fel hatékonyan.

A Rappler a feléjük irányuló online hadjárat ellenére is rendszeresen tudósított Duterte véres drogháborújának fejleményeiről

A Rappler a feléjük irányuló online hadjárat ellenére is rendszeresen tudósított Duterte véres drogháborújának fejleményeiről, miközben Mark Zuckerberggel és a Facebookon terjedő álhírekkel szemben is felvette a kesztyűt. A Fülöp-szigeteken üldözött riportert – aki könyvében Orbán Viktorra és Magyarországra is hivatkozik – 2021-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki a sajtószabadság védelméért.

Az Így szállj szembe a diktátoroddal részben önéletrajz, részben kiáltvány a demokráciáért, a szabad sajtóért és a diktatórikus rendszerek ellen. Nem csak újságíróknak inspiráló, hanem mindenkinek, akinek fontos a demokrácia védelme. (Open Books)