5 könyvújdonság, amit érdemes elolvasnod még a tél végén

2024. január 23.
Még hátravan pár hideg hónap, amikor legszívesebben el sem hagynánk a puha takaró melegét. Nem is baj, hiszen ez a lelki feltöltődés időszaka! Kuckózzunk be otthon néhány könyvújdonsággal, és élvezzük ki csendben a tél hátralevő részét.
5 könyvújdonság, amit érdemes elolvasnod még a tél végén
  • Öt olyan könyvet ajánlunk, amik januárban és februárban, azaz a tél hátralévő részében jelennek meg.
  • A könyvek között van thriller, pszichológia és történelmi tematikájú kötet is.
  • Kuckózz be egy jó könyvvel a hideg téli napokon, mi segítünk választani.

Türelmetlenül várjuk a tavaszt, de addig is elég lutri, hogy éppen melyik napon lehet kimenni a szabadba. Ebben a cikkben öt olyan könyvet ajánlunk, amit mi is szívesen olvasnánk az otthonunk melegében a fagyos téli napokon. Ezek már most sikerlistás könyvek, vagy éppen valószínűleg nagy sikernek fognak örvendeni a közeljövőben. Nem érdemes lemaradni róluk!

1. Hal Hershfield: A jövőbeli éned

Hal Hershfield kutató pszichológus, a UCLA többszörösen díjazott professzorának kötetét a 21. Század Kiadó jóvoltából olvashatjuk magyarul. Itthon februárban jelenik meg A jövőbeli éned című könyve, amelyben arra keresi a választ, hogy miért teszünk keresztbe a jelenben a jövőbeli önmagunknak. Hiszen miközben azt szeretnénk, hogy minden a lehető legjobban alakuljon, mégis olyan döntéseket hozunk, amelyekkel gyakran csak keresztbe teszünk a holnapi életünknek.

A szerző kutatásain alapuló könyv képes megváltoztatni az élethez való hozzáállásunkat, segítségével kiegyensúlyozottabb viszonyt alakíthatunk ki a jelen megélése és a jövő eltervezése között – vagyis miközben a jelenlegi életminőségünkön javítunk, elérhetjük a legnagyobb céljainkat is.

2. Arthur C. Brooks, Oprah Winfrey: Úgy élj, ahogy élni akarsz

Februárban végre tényleg a kezünkbe vehetjük a jövőnket ahelyett, hogy sodródnánk az árral. A világ egyik legsikeresebb médiaszemélyisége, Oprah Winfrey és a harvardi professzor, a Csúcsra és felfelé című bestseller írója, Arthur C. Brooks a legújabb tudományos eredményeket személyes tapasztalataikkal ötvözik Úgy élj, ahogy élni akarsz című könyvükben.

Brooks és Winfrey jól tudják, hogy érzelmeink rendben tartása komoly hatással van életünkre, éppen ezért kutatásokon alapuló, gyakorlatban alkalmazható tanácsokkal segítenek minket hozzá, hogy egyensúlyba hozhassuk életünkben a boldogság négy pillérét: a családot, a barátságokat, a munkát és a hitet. Útmutatásaikat pedig olyan átlagemberek életének példájával támasztják alá, akik igen komoly nehézségeik ellenére is a kezükbe vették a jövőjüket.

3. Peter Attia: Végigélni

Peter Attia világszerte több mint egymillió példányban eladott, hatalmas sikert arató könyve, a Végigélni instant New York Times bestseller lett. Az egykor orvosként dolgozó szerző annak szentelte az életét, hogy megtalálja a hosszú és egészséges élet titkát, miközben elkerüljük a szívbetegséget, a rákot, az Alzheimer-kórt és a 2-es típusú cukorbetegséget.

A 21. Század kiadó gondozásában megjelent kötet tartalma a legfrissebb kutatásokon alapul és Attia egy, a táplálkozáson, testmozgáson, alváson, valamint az érzelmi és mentális egészséget magába foglaló stratégiát is felvázol nekünk, hogy mi is elindulhassunk az egészségben töltött hosszú élet felé.

4. Fred R. Bleakley: Az Auschwitz-jegyzőkönyv

A cseh Ceslav Mordowicz és a lengyel Arnost Rosin majdnem megfulladtak egy föld alatti bunkerben Auschwitzban, de sikerült elszökniük és elmondták Nyugaton, mit láttak. 1944. június elején vallomást tettek a tömeggyilkosságokról, amikről bár korábban is hallani lehetett, az emberek nehezen hitték el, hogy mindez tényleg a valóság. Mordowicz és Rosin beszámoltak az elgázosításról és arról, hogy a rekordszámban érkező magyar zsidókra is ez a sors vár.

Vallomásuk nyomást gyakorolt a hónapokon keresztül tétovázó magyar politikai vezetésre, akik végül alig néhány órával azelőtt cselekedtek, hogy több mint 200 000 budapesti zsidót deportáltak. Az Auschwitz-jegyzőkönyvet, vagyis a rabok tanúvallomását a nürnbergi perben bizonyítékként használták a náci vezetők ellen. Fred R. Bleakley kötete a 21. Század Kiadó gondozásában jelenik meg.

5. Dennis Lehane: Apró irgalmak

Dennis Lehane, a modern noir egyik megteremtője és úttörője, a Titokzatos folyó és a Viharsziget írója újabb bűnügyi regénnyel rukkolt elő a rajongóinak. Az itthon az Agave Könyvek kiadó gondozásában megjelenő Apró irgalmakat 2023-ban az Amazon az év legjobb krimi-thriller regényének választotta, de még a horror királya, Stephen King is az év legjobb regényének nevezte. A The New York Times azt írta róla, „kíméletlenül ábrázolja az ostobák fanatizmusát”, a National Public Radio pedig kiemelte, milyen sokrétűen mutatja be a rasszizmus jelenleg is aktuális kérdéskörét.

Az Apró irgalmak családi szeretetről, alattomos hatalomról, gyűlöletről és mindent elemésztő bosszúról szól az 1974-es bostoni iskolai szegregációs válsággal keretezve. Egy forró nyári estén Mary Pat tinédzser lánya, Jules nem megy haza, és nem sokkal később holtan találnak egy fiatal fekete fiút, akit rejtélyes körülmények között gázolt el a metró. A két esemény látszólag egymástól független, de a gyermekét kereső elszánt édesanya olyan dolgokat talál, amelyeket talán nem kellene megbolygatnia – legalábbis az ír maffiafőnök szerint.

Fotó: Agave Könyvek, 21. Század Kiadó