5 könyv, ami garantáltan megnevettet és jókedvre derít idén nyáron

2023. július 28.
A szépirodalom kifejezés időnként megrémíti az embert, különösen ha a nagy melegben keres olyan olvasnivalót, ami leginkább feledteti vele a nehéz hétköznapokat, megnevetteti és szórakoztatja. Ez a hat könyv bebizonyítja, hogy a szépirodalom igenis lehet vicces.
5 könyv, ami garantáltan megnevettet
  • Ahogy a dráma, tragédia, gyanú vagy mélység, úgy a humor is szerves része a szépirodalmi eszköztárnak.
  • Hajlamosak vagyunk azt gondolni, ha egy könyv vicces, az már nem is lehet szépirodalom. 
  • Mutatunk 6 olyan könyvet, ami bebizonyítja, a szépirodalom is lehet nagyon vicces.

Való igaz, hogy nem könnyű olyan szépirodalmi alkotásokat találni, amik nem keserédesek vagy fekete humor szövi át őket, esetleg cinikusak, hanem színtisztán szórakoztatóak és csak simán viccesek. Szerencsére azért találtunk ilyeneket, hogy a kánikulában ne maradjunk minőségi strandolvasmány nélkül.

Abbi Waxman: Felnőttképző

Abby Waxman Felnőttképző című könyvének főhőse számtalan vicces helyzetet él át, miközben keresi az életcélját

Abby Waxman Felnőttképző című könyvének főhőse számtalan vicces helyzetet él át, miközben keresi az életcélját

Laura Costellónak meglehetősen rossz napja van. Most bontotta fel az eljegyzését a gimis szerelmével, a szülei nem értik meg, a bérelt lakása leégett, és mindennek tetejébe még bőrig is ázott a Los Angelesben évezredenként egyszer előforduló zivatarban. Nemhogy száraz, de semmilyen ruhája sincsen. Beszalad hát az első helyre, amit menedéket keresve talál. Ez pedig nem más, mint a könyvmoly Nina Hill boltja – és itt, a regények között Laura nem csupán rokonlelkekre, hanem segítőkész barátokra is talál.

A különc Polly, a felesleges tényeket habzsoló Nina és a hihetetlenül jóképű Bob a segítségére siet – ki-ki a maga őrült, szeleburdi vagy éppen visszahúzódó módján. Laurának pedig pont erre van szüksége ahhoz, hogy valahogy újra összerakja az életét, és számtalan vicces, mégis embertpróbáló kalandon át választ találjon arra nehéz kérdésre: mégis mi akar lenni, ha nagy lesz? (General Press)

Sarah Hogle: Megérdemlitek egymást

A Megérdemlitek című regénynek már az alaphelyzete is elég vicces

A Megérdemlitek című regénynek már az alaphelyzete is elég vicces

Elég izgalmas helyzet, amikor az ősellenséged történetesen egyben a vőlegényed is. A „boldogan éltek, míg meg nem haltak” sokkal bonyolultabbá válik ebben az elvetemülten vicces, romantikus komédiában, ahol szerelmesekből ellenségek, majd valódi szerelmesek lesznek. Naomi Westfieldnek tökéletes vőlegénye van: Nicholas Rose tartja neki az ajtókat, megjegyzi az éttermi rendeléseit, ráadásul olyan előkelő családból származik, amilyenbe bármelyik menyasszony szívesen bekerülne. Sohasem veszekednek, és éppen a három hónap múlva esedékes fényűző esküvőjükre készülnek. Naominak azonban rettenetesen és totálisan elege van a férfiból.

Naomi ki akar szállni, de van egy bökkenő: amelyik fél felbontja az eljegyzést, annak kell állnia a vissza nem térítendő esküvői költségeket. Amikor Naomi rájön, hogy Nicholas is csak színleli az elégedettséget, harcba szállnak egymással csínytevések, szabotázsok és teljes érzelmi hadviselés formájában, hogy a másik mondja ki: fújjuk le az esküvőt. (Kossuth Kiadó)

Lynn Painter: Jobb mint a filmeken

A Jobb mint a filmeken című regény is vidám perceket szerezhet

A Jobb mint a filmeken című regény is vidám perceket szerezhet

A Jobb mint a filmeken című regény az örök álmodozó Liz Buxbaumról szól, akinek szíve már gyerekkora óta Michaelért dobog. Célja elérése érdekében még a szomszéd sráccal, Wesszel is összehaverkodik, akivel pedig gyerekkoruk óta folyton csak borsot törnek egymás orra alá. Liz abban bízik, hogy Wes jóbarátja Michaelnek, és majd segít összehozni vele a régóta vágyott, romantikus randevút.

Miközben mindent elkövetnek, hogy Michael felfigyeljen Lizre, a lány azon kapja magát, hogy egyre jobban megkedveli West, és egyre közelebb kerülnek egymáshoz a fiúval. Bár Liz azt hiszi, mindent tud a tökéletes randiról és a romantikus szerelemről – hiszen nincs olyan romantikus film, amelyet ne látott volna legalább százszor -, egy idő után úgy érzi, át kell értékelnie mindent, amit korábban gondolt a boldogságról. Mert hiába Bridget Jones minden jótanácsa, hiába a 10 dolog, amit utálok benned humoros pillanatai vagy a Kate és Leopold tündérmesébe illő története, a valóság mindig sokkal fordulatosabb és emlékezetesebb, mint a filmek. És persze igazabb is. (Kossuth Kiadó)

Döme Barbara: Sanyi, az ismeretlen celeb

Ha megismerjük Sanyit, és feleségét Marit, vidámabban telnek a napjaink

Ha megismerjük Sanyit, és feleségét Marit, vidámabban telnek a napjaink

Van egy falu, valahol a magyar vidéken, ahol él egy ügyeskedő házaspár, amely panziót üzemeltet, a lehető legabszurdabb módszerekkel. Ahol él egy férfi, aki időnként csodákat művel, egyszer-másszor teljeseket, máskor amolyan elfuseráltakat. Hiszen senki nem lehet tökéletes – lehetne a mottója Döme Barbara első kisregényének, amely nemcsak szórakoztat, de kortörténeti dokumentumként is értelmezhető, hiszen minden olyan jelenség és karakter megtalálható benne, ami a 2020-as évek elejét jellemzi.

Akinek hobbija a búskomorság, annak semmiképpen nem ajánljuk ezt a könyvet. Döme Barbara humora, szereplőinek furmányos gondolkodása, a karakterek szeretetteljes karikírozása mind nevetésre készteti az olvasót. Történetvezetése és írástechnikája kifinomult, a kisregényt pedig önmagukban is élvezhető fejezetekből építette fel. Ajánljuk viszont minden vidámságot kedvelő olvasónak és azoknak is, akik nem félnek attól, hogy ebbe a görbe tükörbe belenézve esetleg magukra ismernek. (Orfeusz Kiadó)

Jean-Luc Bannalec: Bretagne-i hullámtörés

Ki mondta, hogy egy nyomozás nem lehet vicces?

Ki mondta, hogy egy nyomozás nem lehet vicces?

Bretagne partjaitól nem messze húzódik a mesés Glénan, ahol a könyv játszódik. Csillogó fehér homokjával, kristálytiszta vizével és karibi hangulatával a szigetcsoport nem is tűnhetne idillibbnek, egészen addig, amíg egy májusi napon három holttestet nem sodor partra a víz. Az áldozatok halála első ránézésre balesetnek tűnik, ám Dupin felügyelő hamar bizonyítékot talál rá, hogy a három férfi hidegvérrel elkövetett gyilkosság áldozata lett.

A Párizsból érkezett Dupinnek, akire még mindig kívülállóként tekintenek ezen a mítoszokkal és hagyományokkal áthatott vidéken, kincsvadászok, kíméletlen tengerbiológusok és mindenre elszánt búvárok között kell manővereznie, ha az ügy végére akar járni. A nyomozás egyre mélyebbre vezeti őt a Glénan gyönyörű, ámde veszélyes világába, miközben rájön, hogy a festői felszín alatt régi titkok és sérelmek húzódnak. (General Press)

Fotó: Getty Images