Holt költők társasága és Bajos csajok – hangolódjunk filmekkel az új tanévre

2024. augusztus 09.
Hangolódjunk iskolás filmekkel az új tanévre. Segítünk, ugyanis összeállítottunk egy szubjektív listát a tíz legjobbról.
iskolás filmek bajos csajok
  • Hangolódjuk az új tanévre iskolában játszódó klasszikusokkal.
  • A 2004-es Bajos csajok, az egyik legnépszerűbb iskolásfilm-sikere már húsz éve töretlen. Olyannyira, hogy idén remake is készült belőle.
  • Összegyűjtöttük a tíz legjobb iskolás filmet.

Már egy hónap sincs hátra, amíg becsöngetnek az új tanévre. Az első szerelem, az intők és csínytevések emlékei idővel mind megszépülnek, és nosztalgiával tekintünk vissza azokra az időkre, amikor még mi is a padot koptattuk. Vagy épp ellenkezőleg: keserűen emlékezünk a diákévekre, amikor már alig vártuk, hogy végre elkezdhessük felnőtt életünket. Akárhogy is legyen, az iskolában játszódó filmek mindannyiunkban képesek élénk emlékeket felidézni. Ezért gyűjtöttük össze a tíz legjobbat közülük.

Holt költők társasága és Bajos csajok - hangolódjunk filmekkel az új tanévre

Hangolódjunk olyan iskolában játszódó filmekkel az új tanévre, mint a Bajos csajok

A legjobb iskolás filmek:

1. Holt költők társasága

1959-ben a konzervatív szemléletű Welton Akadémián fiúiskolában tanuló diákcsoport új irodalomtanárt kap Mr. Keating (Robin Williams) személyében, aki azon dolgozik, hogy megtanítsa a fiúknak, hogy az egész életük költészet. Felnyitja a szemüket és arra bátorítja őket, hogy merjenek változtatni a világon, ragadják meg a napot, hiszen csak egy életük van, és merjenek lázadni a komformitás ellen. De ahogy a költészet, az élet sem felszínes: a diákokat a szerelem és a tragédia sem kerüli el a Holt költők társaságában.

2. Mona Lisa mosolya

Katherine Watson (Julia Roberts) művészettörténet-tanári állást kap a Wellesley College leányiskolában, ahol az állam legtehetségesebb diákjait tanítja, akik már az első órán kívülről fújják az egész könyvet. Csakhogy a lányok, Joan (Julia Stliles) és Betty Warren (Kirsten Dunst) számára sokkal fontosabb, hogy férjhez menjenek, minthogy önállóak legyenek. A konzervatív Joan és társai cikkeikben megtámadják Katherine-t, amiért azt szorgalmazza, hogy építsenek karriert. Mindenkinek megvan róla a véleménye, ő mégis mer szembemenni az árral – lehet, hogy neki van igaza?

3. Dívák

Szani, Tina és Emese, a három huszonéves barátnő. Vagyis ahogy ők hívják magukat, a Dívák. Órákig képesek sminkről és öltözködésről beszélgetni, de a felszínesség csak látszat. Mindhárman nehéz súlyokat cipelnek a vállukon a múltjuk miatt, de nekik ennek ellenére is csak az a cél lebeg a szemük előtt, hogy leérettségizzenek és végre élhessék a saját életüket. Kőrösi Máté, a rendező a középiskola végéig követi útjukat, és közben ő is felismeri, hogy van még mit tanulnia az életről.

4. Abigél

A második világháború alatt Vitay Georginát apja, Vitay tábornok beíratja az ország szélén lévő árkodi, bentlakásos kálvinista Matula Leánynevelő Intézetbe. Ginára nyitottak az osztálytársai, de ő összeveszik velük és elárulja őket, ezért kiközösítik. Többször is megpróbál megszökni, ugyanis nem tudja, hogy mivel apja a katonai ellenállás vezetője, az egyetlen biztonságos hely számára a Matula falai között van, ahol Abigél szobra teljesíti a lányok kívánságait.

5. Rossz tanár

Elizabeth (Cameron Diaz) ugyan tanárnő, de egyáltalán nem érdekli a munkája, csak és kizárólag az, hogy gazdag férjet találjon magának. Az óráin filmet vetít ahelyett, hogy leadná diákjainak az anyagot, egyáltalán nem törődik velük. Egészen addig, amíg egy új helyettesítő tanár érkezik az iskolába a jóképű és gazdag Scott (Justin Timberlake) személyében. Csakhogy Amy, az iskola másik tanára lecsapja Elizabeth kezéről Scottot, és rövidesen elmérgesedik a helyzet a két nő között.

6. Egy csodálatos elme

1947. John Forbes Nash Jr. a Princetonon tanul matematikát, de nem érdekli a többi elit diák társasága. Egyetlen dolog érdekli: egy eredeti ötlet megtalálása. Egy este a helyi bárban megfigyeli, hogyan versengenek a fiúk egy lányért, és ennek hatására megírja dolgozatát a játékelméletről. Nash élete megváltozik, ösztöndíjat és tanári állást kap.

A hidegháború csúcsán a rejtélyes William Parcher titkos megbízatást ad neki: ellenséges kódokat kell megfejtenie. Nash beleveti magát a munkába, de közben megismerkedik Aliciával. Szerelmes lesz, összeházasodnak, de Nash nem avathatja be hitvesét kettős életébe, aminek súlyos ára van.

7. Téli szünet

Egy bentlakásos gimnázium megkeseredett történelemtanárát a karácsonyi szünetre felvigyázónak jelölték ki a diákok mellé, akiknek nincs hova hazamenniük. Az intézményben végül csak egy családi problémákkal küzdő különc diák és a Vietnámban elesett fiát gyászoló szakácsnő marad vele az ünnepekre. Mindhárman hatalmas terheket cipelnek a vállukon, de csak rajtuk múlik, hogyan alakul az együtt töltött idő.

8. Bajos csajok

Cady (Lindsay Lohan) Heron Afrikában nőtt fel zoológus szülei mellett, és 15 éves koráig nem járt hagyományos iskolába. Amikor a család visszatér Chicagóba, Cady egy átlagos gimnáziumban találja magát, ahol az afrikai vadaknál is vadabb dolgokkal találkozik, élükön Regina George-dzsal, aki az iskola legmenőbb csaja. Mindenki rá akar hasonlítani, Cadyben mégis riválist lát. Talán a dzsungel egyszerűbb terep volt a gimnáziumnál… A 2004-es Bajos csajok sikere vitathatatlan, hiszen idén remake is készült belőle.

9. Lady Bird

Greta Gerwig első önálló rendezése egy anya és tinédzser lánya közti viharos viszonyról szól. Christine „Lady Bird” McPherson (Saoirse Ronan) pontosan olyan, mint szeretetteljes, makacs és határozott anyja, Marion (Laurie Metcalf). Marion nővérként dolgozik, és miután férje elvesztette állását, ő lett a kenyérkereső a családban. Pillanatkép a kétezres évek Amerikájának gazdasági helyzetéről és a személyiségformáló emberi kapcsolatokról.

10. Grease

A világ egyik legnépszerűbb musicaljében Danny Zuko (John Travolta) és Sandy Olsson (Olivia Newton-John) egy tengerparti nyaraláson estek szerelembe az 50-es években. A nyár véget ért, ők pedig azt gondolták, soha többé nem találkoznak. Az új tanévnek azonban más tervei vannak velük… A gimnáziumban ismét összefutnak, és még az is lehet, hogy újra feléled köztük a szikra.

Fotó: IMDB