Ezért alszunk jobban, ha megosztjuk az ágyunkat

2017. november 12.
Az, hogy kivel tudunk együtt aludni, nagyon sokat elmond a párkapcsolatunkról. Egy új kutatás pedig azt is megpróbálja megfejteni, miért alszunk nyugtalanabbul, ha egyedül vagyunk az ágyban.

Az It’s more than sex névre keresztelt nemzetközi kutatás eredménye igazán jó hírrel szolgál a szerelmes pároknak, hiszen tudományosan bizonyítékkal szolgál, hogy az együttalvás és az egészség között van kapcsolat.

A kutatás során 15 heteroszexuális párt elemeztek alvás közben, és kiderült, hogy a fiatal férfiak hosszabb ideig, és mélyebben aludtak akkor, ha megoszthatták az ágyukat a párjukkal. Az igazán izgalmas a kutatásban pedig az, hogy a résztvevők alvása „technikailag” nem javult, de az érintettek viszont úgy érezték, hogy igen.

Az érzékelt minőségbeli fejlődést a szerelemmel, bizalommal és a támogatással magyarázták a kutatók. Ez pedig pontosan egybeesik a Wall Street Journal egy 2012-es riportjával, melyben a páros alvás pszichológiai előnyei kerültek terítékre.

A jelentés szerint: „Az ágyak megosztása csökkentheti a citokineket is, és fokozhatja az úgynevezett szeretet hormon, az oxytocin termelését is, amelyről már ismert, hogy képes enyhíteni a szorongást, és az agy ugyanazon részével van kapcsolatban, mint ami az alvás-ébresztési ciklus felelős.”