Így tudsz jobban aggódni!

2018. január 18.
Egyes szakértők szerint az aggodalmaskodással önmagában még nincs gond, de úgy tűnik, nem mindegy, hogyan csináljuk.

Időzíts

Ahhoz, hogy az aggodalmaskodásunkat korában tartsuk, nem árt figyelnünk az időt. Vegyük például, hogy egy ismerősünk nem veszi fel a hívásainkat – nagyon nem mindegy, hogy egy órája vagy már hat órája folyamatosan próbálkozunk. Egyáltalán nem éri meg az egész napot idegeskedéssel tölteni, ezért próbáljuk meg az idő függvényében racionalizálni az aggodalmainkat.

Vesd papírra!

Van valami mágikus ereje, ha lejegyezzük érzéseinket és gondolatainkat, és az aggodalmaskodással sincsen ez másképpen. Ha leírjuk a dolgokat, amik nyomasztanak minket, automatikusan képesek vagyunk szinte kiszivattyúzni őket a fejünkből, így valahogy könnyebbnek érezzük magunkat és jobban átlátjuk majd a helyzetünket.

Érdemes/nem érdemes

Ez a legfontosabb szempont. Az aggodalmaskodással ugyanis akkor nincs baj, ha racionális, és ilyen módon segítheti a problémamegoldást. Ezt persze nehéz eldönteni, hiszen sokakat talán tényleg aggaszt, hogy másnap teljesen váratlanul kirúgják, vagy a barátja elhagyja egy másik nő miatt, mégis sokkal jobban járunk, ha bizonyítékokat gyűjtünk magunkban. Tényleg van okom aggódni? Beszéljük meg egy baráttal, a külső perspektíva ilyenkor sokat segíthet!

PureWow