7 tipp, amivel egy pillanat alatt száműzhetjük a rossz hangulatot

2018. január 02.
A rossz hangulat amilyen könnyen eluralkodhat rajtunk, olyan nehéz megszabadulni tőle. Azaz csak eddig: íme 7 szuper tipp, melyekkel pár perc alatt sikerülhet eloszlatni az aggodalom és bánat béklyóit.

1. Válasszuk a boldogságot

Van olyan, hogy a külső faktorokra egyszerűen nincs behatásunk, de a rossz hangulatunk belső aspektusaira olykor igen! Sok esetben a mi választásunk (is), hogy engedünk-e a negatív flow-nak, ami kezd eluralkodni rajtunk. Így hát „válasszuk a boldogságot”– és abban a pillanatban, hogy ezt a belső döntést meghoztuk, máris jobban érezhetjük magunkat.

2. Tudatosítsuk, hogy lehetne rosszabb is

A mindennapi bosszúságainkat,– például ha lekéssük a villamost, kiöntjük a kávénkat vagy otthon hagyjuk a munkahelyi prezentációnkat, akár egész napra befolyásolhatják a hangulatunkat. Az ilyen hétköznapi baleseteknél mindig gondoljunk arra, hogy sokkal rosszabb is lehetne. Egy perc alatt megfordíthatjuk a gondolkodásmódunkat, ha ahelyett, hogy azt hangoztatjuk, mit rontottunk el/milyen szerencsétlen szituációba kerültünk, inkább arra fókuszálunk, hogy mennyi mindenért lehetünk hálásak aznap.

3. Fókuszáljunk a pozitívumokra

Ha úrrá lesz rajtunk a rosszkedv, a legjobb, ha megpróbálunk lelassulni, és átgondolni, mennyi pozitív dolog történik éppen az életünkben! Ha rosszul érezzük magunkat, hajlamosak vagyunk csak a negatív gondolatok spiráljába ragadni, szóval gondoljunk inkább egy szép gyerekkori emlékre, az előző heti szuper randira, és így talán egy fokkal közelebb kerülhetünk a pozitivitáshoz.

Fotó: Unsplash

4. Beszélgessünk!

Hívjuk fel egy szerettünket, akár az anyukánkat vagy a barátainkat minden ok nélkül, ha úgy érezzük, a kelleténél jobban ural minket a rosszkedv. Hiszen így könnyedén kizökkenhetünk a saját gondolatainkból, és kicsit máshova helyezve a hangsúlyt a saját problémáink is átértékelődhetnek. Persze, egy kis könnyed telefonbeszélgetés nem mindig megoldható. Ha éppen a munkahelyünkön vagyunk, az is segíthet, ha csak elképzeljük, milyen lenne az a bizonyos telefonbeszélgetés vagy az ebédszünetet használjuk ki erre a célra.

5. Adjunk egy percet magunknak

Ha kezdenek összecsapni a fejünk fölött a hullámok, mindenek előtt adjunk egy percet magunknak! Kicsit távolodjunk el az adott szituációtól: menjünk egy másik környezetbe, így zárjuk ki a stressz forrását, majd ezután friss szemmel térhetunk vissza a problémamegoldáshoz. Akár az is segíthet, ha pár perc szünetet tartunk, amikor is nem csinálunk egyebet, csak a légzésünket próbáljuk megfigyelni.

6. Kerüljünk lendületbe

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy a fizikai aktivitás segít a negatív gondolatok szétoszlatásában. Így hát 10 perc és pár tornagyakorlat, (– esetleg motiváló zenei aláfestéssel) elég lehet ahhoz, hogy máris szebb színben lássuk a dolgokat.

7. Keressünk valami zöldet

Talán nem is gondolnánk, de a zöld szín szintén jótékony hatással lehet a hangulatunkra. Szóval a zöld sál vagy szemhéjfesték mellett a természetjárás vagy a munkaidő utáni kitérő a közeli parkban egyértelműen segíthet a stresszmentesítésben. Furán hangzik, de érdemes kipróbálni.