5 tipp a stresszmentes élethez

2014. december 14.
A stressz sajnálatos módon sok ember életében mindennapos tényezőnek számít. Rövidtávon is nehéz megküzdeni vele, de ha sokáig fennáll, rendkívül káros hatásai lehetnek leki és fizikai állapotunkra egyaránt.

Mindannyian tudjuk, hogy az életben folyton vannak hullámvölgyek, az átlagosnál stresszesebb időszakok. Előfordul, hogy besűrűsödik, vagy nehezebbé válik a munka, anyagi problémával, egészségügyi, családi gonddal kell szembenéznünk. Sajnos jellemző az is, hogy a baj nem jár egyedül: ha az élet valamely területén növekszik a stressz faktor, akkor sok esetben másutt is felbukkan valamilyen nehézség. A megoldás keresése közben mindig szerencsés, ha megpróbáljuk a megfelelő módon levezetni a felgyülemlett feszültséget. Egyrészt könnyebb túllendülni a mélypontokon, ha időközben ügyelünk magunkra, másrészt pedig az egészségünket is támogatjuk, ha nem hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a stressz.

Gondold át a problémát!

Természetesen a stressz kivédésére az a legjobb, ha megszünteted a kiváltó okot, de ez azért nem ilyen egyszerű. A legtöbb ember nem fogja csak azért feladni a jól fizető álommunkáját, mert az időnként stresszes, éppen ezért fontos, hogy végiggondold az aktuális stressz faktorokat, ugyanis a legtöbb probléma során két eshetőség van: vagy tudsz rajta változtatni, vagy nem. Ha az elsővel állsz szemben, akkor az remek, van rá módod, hogy kihozd a helyzetből a maximumot, nincs értelme stresszelned. Amennyiben a második ütötte fel a fejét, ismét csak felesleges az aggodalom, ha rajtad kívül álló okok irányítják a problémát, akkor sok mindent úgyse tudsz tenni. Gondold át, milyen kiutat választhatsz, és tedd meg a szükséges lépéseket. 

A megfelelő vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek„

Ha stresszes életmódot- vagy ismertebb nevén manager életmódot –folytatsz, ami annyit tesz, hogy folyamatosan dolgozol, rohansz és nincs időd önmagadra, akkor érdemes a reggeleket 2 dl gyümölcs és zöldséglevekkel kezdeni!”- árulja el Dr. Csomai Zita, a Dr. Steinberger életmód szakértője, majd hozzáteszi, hogy az egészség megőrzésében, az aktív és teljes élet megvalósításában az egészséges táplálkozás sokat segíthet. „Ennek egy része fedezhető a Dr. Steinberger „Manager Activ” csomagban található gyümölcs és zöldséglevekkel. A karton összeállításánál különös figyelmet szenteltünk a stresszes, rohanó életmód miatt a szív és érrendszer védelmét, az immunrendszert támogatását szolgáló vitaminoknak, ásványi anyagoknak, fitonutrienseknek (biológiailag aktív növényi anyag). Igyál naponta reggeli előtt 2 dl-t, hogy energikusan és jól induljon a napod!” 

Mozogj rendszeresen

A stressz levezetésének egyik legkiválóbb gyógymódja a rendszeres testmozgás. Biztos te is észrevetted már, hogy edzés után nyugodtabb, elégedettebb vagy, amihez a kémiai szinten lezajló folyamatok is hozzájárulnak. Olyan hormonokat termel ilyenkor a szervezeted, amik által felszabadultabb, boldogabb lehetsz, s nem utolsó sorban a koncentrációt igénylő mozgás során az agyadat is kikapcsolhatod. Ha azt eléred, hogy legalább pár percig nem gondolkozol a problémáidon, már akkor megérte rászánni magadat az edzésre.  

Szakíts időt a relaxálásra!

A relaxálás ugyancsak lényeges része a stressz levezetésnek. Mindenkinek van olyan praktikája, ami tökéletes feltölti, kikapcsolja- találd meg melyek ezek! Az előbb említett mozgás mellett lehet ez egy kis wellness, kirándulás, pihenés, közös program a barátokkal vagy éppen egy kellemes beszélgetés a családdal! Ez különösen fontos és jót fog tenni, az ünnepek előtti és alatti időszakban! 

A nyugodt alvás fontossága

Ha rendszeresen fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat, akkor próbáljunk meg egy órával korábban lefeküdni, mint szoktunk. Az éjjeli nyugodt, pihentető alvás a regenerálódás időszaka, amit egy erős kávé nem pótolhat. A legideálisabb elalvási idő 11 óra.