3 módszer, amivel segíthetsz, hogy a gyereked jobb tanuló legyen

2018. március 22.
Nem kell persze széthajtatni a gyerekeket az ötösért, de segíthetünk neki, hogy jobban tanuljon és így több sikerélményhez jusson.

Képernyő helyett papír

Egy felmérés szerint az Y-generációs gyerekek szüleinek 88.5%-a úgy tapasztalta úgy, hogy a gyerekük jobban emlékszik az információkra, ha papírra írta azokat. Ezzel szemben sok szülő úgy látja,a  gyerekek nehezebben fókuszálnak, ha a házi feladatot tableten vagy számítógépen próbálják elvégezni – elsősorban persze a közösségi média kísértése miatt. Kutatók is megerősítették, hogy a papírra jegyzetelés sokkal eredményesebb lehet, mint a számítógépbe írni, az első esetben ugyanis jobban fel kell dolgoznunk a hallott információkat, hogy a beszédet követve lejegyzeteljük a lényeget, míg a billentyűzet segítségével mechanikusan, szinte szóról-szóra gépeljük le az órát.

Fotó: Profimédia – Red Dot

Az erőfeszítés számít

Carol Dweck pszichológus és társai New York-i ötödikeseket vizsgáltak: arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van a gyerekekre, ha az eszükért dicsérik őket, és hogyan reagálnak, ha a szorgalmukat méltatják. Kiderült, hogy a szorgalmukért dicsért gyerekek 90%-ka sokkal többet tett a tanulásba a továbbiakban és magasabb elvárásokat támasztottak maguk elé, míg az eszükért dicsért gyerekek inkább a könnyebb feladatokat választották. Dwerck szerint azért jó a gyerekeket az erőfeszítéseikért jutalmazni, mert ez egy olyan terület, ami fölött kontrolljuk van, így tudni fogják majd, hogy a siker rajtuk múlik.

Inkább a szociális kompetenciára figyeljünk

Az American Journal of Public Health egyik friss tanulmánya szerint erős a kapcsolat a gyerekek óvodai szociális kompetenciája és későbbi, kora felnőttkori sikereik között. Azok a gyerekek, akik többet osztozkodnak és segítőkészebbek az oviban később az iskolarendszerben és a munkahelyükön is kamatoztatják majd ezeket a készségeiket.