Így rontod el a testbeszédeddel a karriered

2018. július 08.
Mi magunk talán fel sem figyelünk testbeszédünkre, mások azonban nagyon is észreveszik apró gesztusainkat. Ennek pedig akár egy munkahelyen is lehetnek következményei.
Fotó: Unsplash.com

Ha úgy érzed, kifogástalanul teljesítesz munkahelyeden, mégsem jön a várva várt jutalom, lehet, hogy a testbeszéded állhat a háttérben. Talán elsőre jelentéktelennek hangzik, de apró gesztusaink nagyon is feltűnhetek másoknak, és akár akartunk ellenére is ellenszenvesnek tűnhetünk tőlük. Ezekre hívják fel a figyelmet a szakértők:

1.Rossz tartás és görnyedés

Persze, nem könnyű egész napos ülő munka mellett elkerülni a rossz tartást, de a görnyedéstől sokkal kevésbé tűnünk majd kompetensnek. Az egyenes gerinc energikusabb látványt kölcsönös, míg a rossz tartástól lustának, nemtörődömnek láthatnak minket a kollégák. A gerincbántalmakról nem is beszélve!

2. Feszült arc

A számítógép képernyőjére meredve gyakran összeszűkítjük szemünket, ráncoljuk szemöldökünket és megfeszítjük minden arcizmunkat. Ettől agresszívnek, dühösnek vagy frusztráltnak tűnhetünk mások szemében, ezért érdemes inkább nyugodt mosolyt erőltetni arcunkra, ha kollégáinkhoz vagy főnökünkhöz fordulunk.

3. Kerülöd a szemkontaktust

Nem is gondolunk bele, mennyire fontos a szemkontaktus, hiszen ezzel jelezzük a másik felé, hogy figyelünk rá, és fontos, amit mond nekünk. Ha nem vesszük fel, a másik könnyedén azt gondolhatja, hogy nem igazán vagyunk jelen a beszélgetésben, ráadásul szemkontaktus nélkül szinte semmi esélyünk nem lesz a másik meggyőzésére.

4. Keresztbe tett karok

A szorosan keresztbe font karok zártságot és elutasítást sugároznak, még akkor is, ha ez egyáltalán nem szándékunk. Arra is ügyeljünk, hogy felsőtestünket fordítsuk beszélgetőpartnerünk felé és hogy ne helyezzünk tárgyakat kettőnk közé.

5. Túl közel

Az sem jó, ha túl közel állunk munkatársainkhoz, mikor magyarázunk nekik. Az embereknek nagyon fontos, hogy legyen kényelmes, személyes terük, az pedig a legtöbbeknek kimondottan zavaró, ha valaki betolakodik az aurájukba.