Így találd meg az ideális terapeutát

2018. augusztus 20.
Manapság már jóval szabadabban beszélünk mentális egészségünkről és arról is, ha pszichológushoz járunk, épp ezért ideje foglalkozni néhány praktikus részlettel is. Például azzal, hogyan találjuk meg a megfelelő terapeutát!

Jó terapeutát találni legalább olyan fontos és nehéz, mint jó nőgyógyászt. Szerencsére ma már egyre kevésbé számít tabunak pszichológushoz járni, ezért megéri körbekérdezni ismerőseinknél, hiszen jó eséllyel kapunk majd remek ajánlásokat. Azért érdemes vigyázni, ami másnak beválik, nem biztos, hogy nálunk is működik!


Fotó: Unsplash.com

Szabad a Google

Ha nem kapunk jó tippet, nyugodtan keressünk a Google-ben, hiszen kismillió remek pszichoterapeuta weboldalára bukkanhatunk rá. Így találhatunk olyan szakembert, aki a környékünkön rendel, összehasonlíthatjuk az árakat, sőt, akár ingyenes ellátást is találhatunk – például kaphatunk ingyenes ellátást a SOTE Pszichoterápiás osztályán, a házi orvosunk pedig meg tudja mondani, kihez fordulhatunk a Kerületi Pszichiátriai Gondozóban.

Nem minden az önéletrajz

Lehet, hogy néhány pszichológusnak sok publikációval ékesített önéletrajza van, de ez még nem jelenti azt, hogy ő lesz a legmegfelelőbb számunkra. Az, hogy működik-e a kémia, úgyis a személyes találkozáskor fog kiderülni, ezért nem érdemes túlságosan messzemenő következtetéseket levonnunk a fényes akadémiai karrierből

Az első randi

Az első személyes ülésen sok minden eldől, ezért ilyenkor nyugodtan tegyünk fel új terapeuta-jelöltünknek néhány kérdést:

  • Milyen terápiás módszert követnek? (Lehet például analitikus terapeuta vagy kognitív viselkedésterapeuta is)
  • Hogy nézne ki egy ülés, mire lehet számítani?
  • Van-e tapasztalata az illetőnek a mi személyes problémánkkal?

A terápiát nyugodtan egészítsük ki más módszerekkel is, járhatunk csoportokba, kipróbálhatunk segítő applikációkat és ne feledjük: ha a terápia valamiért nem működik, ne féljünk a „szakítástól”. Csak akkor éri meg benne maradni, ha a kapcsolat őszinte és nyílt, hiszen a terápia is csak így működik majd.