5 jel, hogy kicsinál a munkád

2018. július 18.
Talán nem is realizáljuk, de sokszor épp a munkahelyünk az oka, hogy annyira pocsékul érezzük magunkat. Itt van öt jel, amire nagyon fontos odafigyelnünk, hogy még időben kilépjünk a kiégés felé száguldó mókuskerékből.
Fotó: Unsplash.com

1. Cikázó gondolatok

Az egyik legtipikusabb intő jel, amikor úgy érezzük, annyi minden van a fejünkben, hogy már nem is tudunk egyetlen dologra fókuszálni. A szétszakadás érzése egyre csak fokozza a stresszt, amiből végül öngerjesztő folyamat válhat. Próábáljuk megtörni az ördögi kört és kicsit kitisztítani a fejünket, ha másképp nem megy, legalább apróságokkal, például meditációval vagy néhány hosszú sétával.

2. Motiváció nélkül

Könnyen eljuthatunk arra a pontra, amikor már nem igazán tudunk lelkesedni a munkánkért. A motivációhiánnyal az a legnagyobb gond, hogy a mi dolgunkat nehezíti meg, épp ezért, ha egy munkahely már nem tartogat kihívásokat, talán érdemesebb új feladatok után nézni.

3. A kapcsolataid bánják

Az otthoni problémáknak nagyon is lehet munkahelyi gyökere. Ha sok magánéleti viszonyunk megromlani látszik, és nem igazán tudjuk az okát, elképzelhető, hogy a munkahelyi stresszt hordjuk haza és vezetjük le a családtagokon.

4. Inszomnia

Az inszomnia a munkahelyi stressz és szorongás jellemző tünete. Az alváshiány testi és lelki egészségünkre is komoly következményeket mérhet, ezért ha ezt tapasztaljuk, mindenképpen orvosoljuk a problémát.

5. Gyomorgörcsök

A közérzetünk és az emésztési rendszerünk között szorosabb kapcsolat van, mint gondolnád, épp ezért nem meglepő, ha a munkahelyi stressz emésztési panaszokban mutatkozik meg. A gyomorégéstől a hányingerig mindenféle gondok jelentkezhetnek, ilyenkor ügyeljünk a megfelelő táplálkozásra és igyekezzünk csökkenteni a stresszt.