Pszichológiai segítséget kaphatnak a friss apukák

2018. december 09.
A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat mentális egészséget vizsgáló szűrést és kezelést ajánlana a friss apukáknak.


Fotó: Unsplash.com

Egy gyerek születése komoly változás, ami az egész családot érinti. Az édesanyák szülés utáni depressziójáról már egyre több szó esik, de kevesen tudják, hogy a posztnatális depresszió az apukákat is érintheti.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat úttörő kezdeményezése most a friss apukákat szeretné segíteni: ingyenesen igénybe vehető pszichológiai szűrést és kezelést kaphatnának esetleges mentális problémáik feldolgozásához. A statisztikák szerint minden tizedik férfi érintett ilyen problémákban, kezelést viszont csak nagyon ritkán vesznek igénybe.

Az apukák mentális egészsége az egész család szempontjából elengedhetetlen: ahhoz, hogy egy férfi megfelelően ellássa az apasággal járó feladatokat, stabil pszichére van szüksége, a feladatokból pedig valóban több lehet, mióta kezd megváltozni a társadalomban az apaságról alkotott kép. A szülők mentális problémái könnyedén lecsapódhatnak a családban – főleg a gyerekeken – ezért különösen fontos, hogy az apukák is megfelelő ellátásban részesüljenek.

Independent