Miért nehéz kimondani, hogy szeretlek?

2019. február 26.
Mondjuk és halljuk nap mint nap, dalok szólnak róla, mégis nehéz néha kimondani. De vajon miért?

Túl komplikált

Megfigyelték, hogy a mai párkapcsolatok nem követik azt az ívet, amit évszázadokig előtte, így elvesztek a fogódzók. Régen az emberek találkoztak, elmentek randevúzni néhány alkalommal, eldöntötték, hogy mással nem randevúznak, megtanultak bízni egymásban, szerelmesek lettek, kimondták egymásnak a bűvös szót, hivatalosan egy pár lettek, összeházasodtak vagy szakítottak. A párkapcsolatok többé-kevésbe egyenesen haladtak.
Ma már az emberek nem biztosak abban, milyen kapcsolatban is léteznek. Talán találkozgatnak valakivel, programokra is mennek párszor, de nem nevesítik a kapcsolatot. Ennek különböző okai lehetnek. “Gyakran egyszerűen úgy gondolják, ha nem tisztázzák a kapcsolat milyenségét, nem lehet olyan fájó, ha elutasítják őket.”- magyarázza a Denveri Egyetem pszichológus professzora. “Valahogy úgy írható le ma egy kapcsolatban a felek gondolkodása: hé, együtt tervezzük a jövőt, de ez a jövő lehet, hogy átmeneti”.



A ‘80-as évek az oka

Bárkinek mondhatjuk, hogy szeretlek, bármilyen életkorban. Szülőnek, testvérnek, barátnak, háziállatnak, ám legnehezebb a szerelmünknek kimondani. Néhány pszichológus úgy véli, ennek az az oka, hogy a mai harmincas generáció szüleinek körében legmagasabb a válások száma. Nem akarnak még egyszer keresztülmenni azon a traumán, amit gyermekkorukban okozott nekik a szülők különválása. Ráadásul a saját érzéseikben is kételkednek. Mivel sérült kapcsolati minta határozta meg gyermekkorukat, nehezebben ismerik fel, milyen egy egészséges párkapcsolat. A 26 és 40 év közötti korosztály tagjai közül sokan a szüleikkel élnek, esetleg pont egy félrecsúszott párkapcsolat folyományaként. Számukra a szerelmük szavakkal való kifejezése olyan érzés, mintha leugrani készülnének egy magas hídról egy gyors sodrású folyóba, amiről azt sem tudják, milyen mély.

Harminc napos visszatérítési garancia

A pszichológusoknak van egy elmélete arról, hogy a vásárlói szokásokat meghatározó választási bőség hatással van a párkapcsolatokra is. Ez azt sugallja az embereknek, hogy rengeteg választási lehetőségük van, így próbálgassanak csak, 30 napig úgyis visszaválható az „árucikk”. Nem akarnak rosszul választani, ezért a párkapcsolatban sem akarják kimondani, hogy szeretlek, kinyilatkoztatva ezzel, hogy komolyan gondolják.

Mert találkoztak a kivétellel

Vannak persze olyanok is, akik már a harmadik találkozón kimondják, mindig, mindenhol és bárkinek. Ő az a személy, aki valószínűleg nem is gondolja túl komolyan, már-már töltelékszóként használja. Ha valakit összehozott a sors egy ilyen emberrel, valószínűleg hosszú időre megcsömörlik a “szeretlek” szótól.

Ha valóban nehézségeink vannak a “szeretlek” kimondásával, valószínűleg dolgoznunk kell a lelki gátjainkon. A pszichológusok első lépésként azt tanácsolják, mondjuk valakinek ki elvárások nélkül, csak azért, mert igaz. Ha kinyilatkoztatjuk az érzéseinket, felszabadító érzésben lesz részünk. És minden alkalommal, ahányszor ezt komolyan megtesszük újra és újra, az önbizalmunk és önértékelésünk erősödik. Nehéznek és veszélyesnek tűnik megbízni valakiben annyira, hogy megosszunk vele ilyen bensőséges információt a legmélyebb érzéseinkről, ám ez a legfelszabadítóbb is abban, hogy emberek vagyunk. Emberek, akiknek létszükséglete, hogy szeressenek és szeressék őket.

Fotók: Unsplash