Hogyan szakíts egy baráttal?

2019. április 06.
Ahogy a párkapcsolatokban, a barátságokban is előfordul, hogy szakításra kerül a sor. Hogyan ismerhetjük fel, hogy ez a barátság már nem arról szól, amiről kellene? És hogyan mondjunk búcsút egy barátnak?

Úgy érezhetjük néha, hogy egy barátunk, akivel korábban szoros kapcsolatban voltunk és mindig számíthattunk rá, kihátrált az életünkből. A Georgetown Egyetem pszichológia professzora, Andrea Bonior, óvatosságra int, mielőtt elhamarkodott döntést hoznánk.

Kérdések, amiket fel kell tenni
Túl egyszerű lenne, ha néhány kérdés alapján el lehetne dönteni, hogy egy barátságot érdemes-e még fenntartani vagy sem. Jóban vagyunk egyáltalán, ha nem számíthatok rá azonnal, mikor szólok? Hogy érzem magam a közös programok után? Jó hatással van rám? Kiegyensúlyozott a kapcsolatunk, ugyanannyi energiát teszünk bele?
A pszichológia professzor szerint ezek a kérdések teljesen helyénvalók, fontos kiindulási pontként szolgálhatnak, mikor gondolkozunk az adott barátságról. Ám nem árt szélesebb összefüggéseiben is megvizsgálni a kapcsolatokat. Lehet, hogy a barátunk épp nehéz időszakon megy keresztül, történtek dolgok a személyes életében. “Egy közeli hozzátartozó halála, a gyermek születése mind olyan események, melyek befelé fordulóvá tehetik az embert egy időre. Lehet, hogy azért fókuszál most a saját dolgaira jobban, és azért nem számíthatunk rá úgy, mint korábban, mert bonyolult időszakot él éppen” – mutat rá a kapcsolatok természetére a pszichológus professzor.


Az utak néha szétválnak
Ám ha nem erről van szó, és valóban mérgező kapcsolatról van szó, hogyan szakítsunk? Honnan tudhatjuk, hogy tényleg vége a barátságnak? Fogadjuk el a tényt, hogy nem minden barátság szól örökre, és ez teljesen jól van így. Engedjük meg magunknak, hogy ahogy egy szerelmi kapcsolatot, egy barátságot is zárjunk le, ha úgy érezzük, nem fenntartható már számunkra. “Nem kell kitartanunk egyetlen ember mellett sem, ha többé már nincs meg az a kapocs, ami a barátságunk alapja volt” – mondja a pszichológus. Normális és természetes dolog, hogy az emberek változnak. Kinőjjük egymást, másfelé kanyarodunk az életben.
Az erős barátság alapja, hogy a felek nagyjából ugyanolyan mértékben kapnak és adnak. Ez nem mindig pont 50-50 százalék, attól függően, ki van éppen a nehezebb élethelyzetben, de az egyensúly megvan. Ha ez felborul, és állandóvá válik az egyoldalúság, úgy érezzük, csak mi adunk, intő jel, hogy ideje kilépnünk ebből a barátságból. Másik jel, ha terhesnek érezzük már az ötletet is, hogy közös programot szervezzünk, pedig korábban izgatottan vártuk az ilyen alkalmakat.

A szakítás barátokkal is fájdalmas
Mikor egy romantikus kapcsolat véget ér, általában azt tanácsolják, hogy essünk túl rajta gyorsan, a lassú hattyúdal sokkal fájdalmasabb. A baráti kapcsolatok esetében nem feltétlenül kell odaállni a másik fél elé, és kimondani a szakítás tényét. “A barátság esetén a lassú elmúlás gyakoribb. Ha ritkulnak a közös programok, csak minden második alkalommal érünk rá például találkozóra, vagy lazítunk a kommunikáción, általában elég ahhoz, hogy a másik fél értse a jelzéseket” – mondja a pszichológus. Viszont ha szeretnénk megjavítani a barátságunkat, célszerű odaállni a másik fél elé, és elmondani, milyen érzéseink vannak, milyen sérelmeket cipelünk.

Fotó: Unsplash