A tekintet tükrözi a boldog házasságot

2019. április 17.
Tudományosan is bizonyították, hogy a tekintetünkön is látható, ha boldog házasságban élünk. A párunk jelenléte ugyanis megóv a stressztől, és csökkenti a káros hatásait, ez pedig a szemen mérhető.

Infrakamerás vizsgálatok hoztak új felfedézeseket a házasság és a stressz közötti kapcsolatról. Wendy Birmingham pszichológus professzor tanulmányában 40 pár vett részt. Véletlenszerűen osztották be a házastársakat, néhányuknak egyedül kellett kihívást jelentő feladatokat elvégezniük, másoknak pedig úgy, hogy a párjuk velük lehetett.

Mialatt dolgoztak, infravörös kamerával folyamatosan mérték a pupillájuk átmérőjét, mivel annak változása a test azonnali válaszreakciója a stresszhatásokra. “A pupilla 200 milliszekundum alatt reagál a stresszre” – magyarázta Steven Luke, a tanulmány társszerzője. “Azonnal mérhető, hogyan válaszol valaki a stresszhelyzetre, és hogy egy másik ember támogatása változtat-e ezen” – tette hozzá. Az eredmény pedig nem maradt el. Azok, akik a párjukkal maradhattak, jelentősen hamarabb nyugodtak meg az első sokk után, és végig a feladat elvégzése alatt alacsonyabb maradt a stressz-szintjük.

Az alacsonyabb stressz-szint pedig hosszabb életet jelent. A mostani tanulmányt egy nagyobb kutatás részeként végezték, melyben azt tanulmányozzák, hogy a házasságban élők vajon tovább élnek-e. “Ha egy szeretett személy van mellettünk a nehéz pillanatokban, és segít átjutni az akadályokon, határozottan javít az életkilátásokon” – mondta Birmingham professzor.

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash