Sok férfi azért csinálja, hogy ügyesebb legyen otthon az ágyban!

2019. július 01.
Jó hír, hogy egyre több férfi ismeri fel, tudása, hozzáállása, fizikuma edzésre szorul, ha egészséges férfitestre, felhőtlen szexualitásra és boldog lélekre vágyik. Szabó Luca intimtorna-tréner őket kíséri ezen az úton.

Miért döntöttél úgy sok évvel ezelőtt, hogy elvégzed a tréninget?

2009-ben kezdődtek a panaszaim vizelettartási problémával, amit később székletinkontinencia követett. Ezek a tünetek mind mentálisan, mind fizikálisan olyan súlyos hatással voltak rám, hogy úgy éreztem, egyre kilátástalanabb a jövőm. 2012- ben diagnosztizáltak a sclerosis multiplex autoimmun betegséget, és közölték, mivel a problémám idegi eredetű, ezért nem tudnak rajtam segíteni.

2013- ban a férjem tanácsára kezdtem el a Kriston Intim Tornát (KIT), ő ugyanis már a megismerkedésünk előtt gyakorolta a módszert, ami amúgy magyar szabadalom, és olyan élményekről, tapasztalatokról és változásokról számolt be, hogy egyre nyitottabbá és érdeklődőbbé váltam. Hihetetlen volt, amit a tréningen megéltem, már maga a felismerés, hogy nem vagyok egyedül a problémámmal, erőt és elszántságot adott. A tüneteim megszűntek, a tréningen szerzett élmények hatására pedig úgy döntöttem, ezt az utat fogom járni, és a tapasztalataimat másokkal is megosztom. Így vágtam bele a tréneri képzésbe 2014-ben.

Ma már trénerként „működsz”, és nemcsak nőket, de kamaszokat és férfiakat is oktatsz. 

Férfiakat a kezdetek óta tanítok, idén pedig legnagyobb örömömre elindult a 10-16 éves korosztályt megszólító Kriston Diák program, amit az Oktatási Minisztérium 1991-ben is jóváhagyott. Ennek kapcsán én most kerültem be egy EU-s programba, ami kifejezetten hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozik. De nemcsak a kamaszok a szívügyeim, a terveim között szerepel, hogy az óvodások számára készített Kriston programot is megtanulom – amit Norvégiában már öt éve átvettek és tanítanak. Fontos lenne, ha a jövő generációja tudatlanság és szégyenérzet nélkül nőhetne fel.

Pontosan miket tanulnak nálad a gyerekek?

Külön módszert használunk a kisiskolásoknál és a kamaszoknál, de mindkét korcsoportnál az egyik fő téma az intim szervek (emésztő-, kiválasztó-, nemi szervek) épségét szolgáló szokások kialakítása, hogy elkerüljék azokat a tüneteket, amiktől ma a felnőtt lakosság nagy százaléka szenved – gondolok itt az aranyérre, az inkontinenciára, a székrekedésre, a menstruációs fájdalomra vagy épp a herevéna-tágulatra. A nagyobb gyerekeknek már bátran beszélünk a szexualitásról, hogy megtanulják, a világ legtermészetesebb dolga a testünkről, az érzéseinkről beszélni, tanulni. Nagy élmény, amikor a gyerekek elkezdik érteni és tisztelni testüket.

Szabó Luca tréner

Mi a helyzet a férfiakkal? Ők miért döntenek az intim torna mellett?

Mondhatnánk, hogy preventív céllal, de ez nem fedné a valóságot. A többség azért, mert „baj” van: korai magömlés, merevedési probléma, nem jön a baba, prosztata problémák – és bőven vannak olyanok is, akik egyszerűen csak szeretnének „ügyesebbek” lenni. A legtöbben azonban úgy ülnek be a tréningre, hogy „Gáz vágyok! Egyedül vagyok a világon, akinek ez a problémája!”

Mivel ez érzékeny terület, minden tanfolyam előtt felhívom a résztvevőket, hogy egyeztessünk és hogy megkérdezem, tudják-e, mire is jelentkeztek. Sok férfit ugyanis a párja küldi, aki már volt tanfolyamon, és megtapasztalta a tréning hatását, de nem mondjak el társának, hogy pontosan mi vár rá. Régebben, amikor újdonságnak számított a torna, volt, aki azt hitte, szexakrobatikát és intimmasszázst fogunk tanulni, és akadt, aki megkérdezte, hogy lesz-e rajtunk ruha. Megnyugodnak, amikor érzik és látják, hogy nem történik semmi kínos.

Az óra menete egyszerű, én hosszan mesélek, hogy a történeteken keresztül rálátást adjak a testi tünetek okaira, kitérünk a különböző szokásokra, amelyek áthangolásával egészségen tudjuk tartani a belső szerveink állapotát – végül pedig egy háromszáz elemből álló, a medencefenéki izmokkal végzett mozgássort tanulunk meg, amiből aztán kialakul a 15 perces torna. Az egyedülálló oktatási módszertannak köszönhetően az intimtorna a sikerélmény mellett olyan testi biztonságot nyújt, hogy kortól függetlenül mindenki megtapasztalja, mit jelent a pozitív önértékelés, az önbizalom.

A tréning része a női szexualitás?

Az alaptanfolyamon elsődleges célja az önismeret, a változtatás képessége, de tréning komoly mellékhatása leginkább a szexben mutatkozik meg. A férfiakban megvan a szándék, hogy jó szeretők, férjek legyenek, de sajnos hiányzik a tudás és a párkapcsolati kommunikáció. Az intimitás, a szex, a gyerekvállalás, a szexuális zavarok mind-mind tabuk. A férfiak zöme például a tréningen tudja meg, hogy a nők hatvan százaléka nem tudja, mi az a hüvelyi orgazmus – azért szexel, hogy legalább a férjének jó legyen. Nem nehéz kitalálni, hova vezet ez: keserű nők, becsapott férfiak, boldogtalan házasságok. Tulajdonképpen ez az egész nemcsak torna, hanem egy lelki tisztítókúra, ami egy életre megtanítja, kezünkben az irányítás, a problémákat meg lehet oldani, azokkal nem kell együtt élni.

Fotó Getty Images