Miért randiznak a férfiak idősebb nőkkel?

2019. augusztus 12.
Egyre gyakrabban hallani róla, hogy a férfiak náluk jóval idősebb nőkkel randiznak és kötnek házasságot. Gondoljunk csak a legfrissebb ilyen hírre: Heidi Klum szupermodell pár hete kötött házasságot nála 16 évvel fiatalabb zenész párjával, Tom Kaulitz-cal. Ám ennél nagyobb korkülönbségre is akad példa.

Mikor megválasztották a jelenlegi francia elnököt, Emmanuel Macront, a legnagyobb érdeklődésre feleségével való kapcsolata tartott számot, hiszen Brigitte Macron középiskolai tanára volt későbbi férjének, aki 15 éves volt első találkozásukkor. A köztük lévő korkülönbség 24 év. A sztereotípiák és stigmák ellenére egyre gyakoribbak az olyan kapcsolatok, melyekben a nő javára nagyobb a korkülönbség. A kutatók elmagyarázták, miért.

Rengeteg oka van
A pszichológusok kérdésére rengeteg okot felsoroltak a vizsgálatban résztvevő férfiak. Az idősebb nők eszerint magabiztosabbak, helyén van az önértékelésük és jobb szellemi partnerei is párjuknak, nem csak a családalapításra fókuszálnak. Néhányan azt is megemlítették, hogy egy idősebb nő figyelme növelte a párjuk önbizalmát és önértékelését. Mások azt írták az idősebb nők javára, hogy már nagyobb az élettapasztalatuk, érzelmileg stabilabbak, megállapodtak, őszinték és más nézőpontból is képesek látni az életet. Ezzel szemben a férfiak úgy nyilatkoztak, hogy a fiatalabb, velük egykorú nők hajlamosak a játszmákra, és éretlenül viselkednek.


Mennyivel legyen idősebb?
A Gloria Cowan pszichológus vezette kutatásból az derült ki, hogy a férfiak által említett előnyök még nem jelentkeznek, ha a nő csupán öt évvel idősebb. Az áhított érzelmi érettséghez és mélységhez minimum egy évtizeddel kell idősebbnek lennie a nőnek. “A fiatalabb nők egyszerűen nem engedik úgy kibontakozni a férfiakat, ahogy az idősebbek” – indokolt az egyik felmérésben résztvevő férfi. A sztereotípiákkal ellentétben az idősebb nők egyáltalán nem “vadásszák le” a fiatalabb férfiakat. A felmérésből az derült ki, hogy negyven éves kor felett a nők sokkal inkább passzív szerepet játszanak az alakuló párkapcsolatban, mint harmincas éveikben.

Az igaz szerelem kortalan
A társadalom elvárásai szerint a párkapcsolatban a férfi néhány évvel idősebb a nőnél, míg a férfiak a néhány évvel fiatalabb nőket választják szívesebben. Az evolúciós pszichológusok is ezt a párkapcsolati felállást találták optimálisnak, hiszen ez az a kor, amikor legvalószínűbb, hogy gyermekei születnek a párnak. A nem tipikus, nagy korkülönbséggel működő kapcsolatokra, különösen ha a nő az idősebb, hajlamos a társadalom felkapni a fejét. Pedig valójában nem ritka, hogy a férfiak idősebb nőket választanak, különösen ha egyenrangú félre vágynak. Sok férfinak fontosabb, hogy érett, odaadó és gondoskodó párja legyen, az idősebb nők pedig értékelik a fiatalabb férfi lendületét és enerigáját. Sokkal gyakoribbak az ilyen párok, mint gondolnánk, és sokkal működőképesebbek.

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash