A boldogtalan anyák többet beszélnek fiaikhoz

2019. szeptember 06.
Azok az anyák, akiknek kapcsolata gyermekük apjával nem túl felhőtlen, gyakrabban és többet beszélnek kisbabájukhoz, ám csak akkor, ha az a bébi fiú.

Jól ismert tény, hogy a gyermek születése, sőt, már a terhesség is próbára teszi a párkapcsolatot. Azt is tudtuk, hogy a gyermekre is hatással vannak a házasság problémái, ám ennek egy új oldalára jöttek most rá a Cambridge Egyetem kutatói. Legújabb tanulmányukból az derült ki, hogy az anyák többet beszélnek fiú gyermekeikhez, ha az apához fűződő kapcsolatuk nem mondható ideálisnak.

A párkapcsolat mindenre kihat
A szülők kapcsolatának és a szülő-csecsemő kommunikációnak a vizsgálatához a Cambridge Egyetem tudósai kilencvenhárom olyan családot vizsgálatok, akiknél nemrég született meg első gyermekük. A kutatók kikérdezték a szülőket a kapcsolatuk minőségéről és arról, mennyire elégedettek, majd hét hónapos korában a gyermekeknek olyan szerkezetet adtak, amely rögzítette, hogy a szülők mennyit beszélnek a gyermekükkel a nap folyamán. A felvételeket mesterséges intelligencia segítségével elemezték ki.


Meglepő felfedezésre jutottak a kutatók a vizsgálat végén. Azok az anyák ugyanis, akik kevésbé voltak elégedettek a párkapcsolatukkal, többet beszélgettek a kisbabájukkal, ám csak akkor, ha az a baba fiú volt. Lányok esetében nem volt kimutatható ilyen különbség. A tudósok a beszéd tartalmát nem vizsgálták, így azt nem tudni, hogy az anya panaszainak adott így hangot, vagy pozitív dolgokról beszélt kisgyermekéhez. 


Miért csak a fiúkkal?
“Lehetséges, hogy az anya így próbálja kompenzálni a rossz párkapcsolatát. Több időt és energiát fektet a másik hozzá közel álló férfival, a fiával való kapcsolatába” – magyarázta a kutatás következtetéseit Dr. Elian Fink, a tanulmány egyik vezetője. “Ami nagyon érdekes, hogy az anyák csak a fiúkkal kompenzálnak ilyen módon, a lány kisbabáikkal nem. Valószínű, hogy az anyák mint egy miniatűr önmagukra tekintenek a lányukra, nem mint partnerre” – mondta a kutatásvezető.

Az apák kivonják magukat a társalgásból
A csecsemő nemétől függetlenül az apák jelentősen kevesebbet beszélgetnek a gyerekeikkel, mint az anyák, még akkor is, ha jelentős részt vállalnak a háztartásból és a csecsemő körüli teendőkből. Különösen azokon a napokon volt minimális a kommunikációjuk a babákkal, ha a pár mindkét tagja otthon tartózkodott. A társalgás mennyisége az anyával való kapcsolatukkal sem volt összefüggésben. “Erre az egyik valószínű magyarázat, hogy még mindig egyenlőtlenül oszlanak el a kisbaba gondozása körüli feladatok a két szülő között. Például ha kizárólag az anya feladata a pelenkázás, ez nem csak azt jelenti, hogy tisztába teszi a gyermeket, hanem arra is lehetőséget ad, hogy kommunikáljon a csecsemővel” – mondta Dr. Fink.

Ne a nemtől függjön
A kutatók remélik, hogy legújabb eredményeik segítenek a szülőknek, hogy erősebb elhatározással tegyenek erőfeszítéseket a kisbabájukkal való beszélgetésre, függetlenül attól fiúk-e vagy lányok. “A szülő-gyerek kommunikáció fontos része a gyermek fejlődésének, a nyelvi készségek kialakulásának. Találjunk időt a kicsikkel való beszélgetésre. Használjuk ki a napi rutint, az étkezéseket és a lefekvés előtti nyugodt perceket” – javasolta a kutatás vezetője.

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash