Miért alszanak rosszabbul a nők?

2019. augusztus 05.
Sokan nő tudna mesélni arról, milyen érzés, mikor éjjel háromkor álmatlanul forgolódik, miközben a párja az ágy másik oldalán békésen alszik. A nőknél gyakoribb jelenség a rossz alvás, ráadásul jobban meg is viseli szervezetüket, mint a férfiakét.

A nők aránytalanul gyakrabban szenvednek a rossz alvástól, mint a férfiak. “97 százalékuknál fordult elő életük során hosszabb-rövidebb ideig olyan szakasz, mikor reggel fáradtan ébredtek” – számolt be kutatási eredményeiről Dr. Libby Weaver biokémikus.

A nők kevesebbet alszanak
Tanulmánya szerint ráadásul a nők átlagosan három órával kevesebbet alszanak, mint partnerük, harmaduk számolt be arról, hogy gyakran félbeszakad az alvásuk, és nem alszanak éjszaka egybefüggően. A férfiak közül csupán tízből ketten szenvednek ettől. Ráadásul a nők 63 százaléka nehezen is alszik el, vagy alszik vissza a brit Nemzeti Alvás Alapítvány kutatása szerint. A nőknél majdnem kétszer olyan gyakori az inszomnia is, mint a férfiaknál.


A nyugtalan elme hatalma
“A jó alvás akkor tud bekövetkezni, ha nyugodt az elme” – mondta Jim Horne idegtudós, a Loughborough Egyetem professzora. Hogyan tudnák elsimítani elméjüket a nők, mikor ezer felé járnak mindig? Munka, vacsorakészítés, mosás, meseolvasás, felhívni a szüleiket, és még sorolhatnánk a teendőket. Természetesen a férfiak is képesek lennének mindezt végrehajtani, ám a kutatások azt mutatják, hogy még mindig a nők végzik a házimunka 78 százalékát, és tartják észben a tennivalókat.
A nők ráadásul gyakrabban dolgoznak rugalmas munkaidőben. A kétségtelen előnyök mellett megvannak a hátulütői is ennek a foglalkoztatási formának. Jó esetben bárhol, bármikor elvégezhetik az aktuális feladatokat, ám ez gyakran pont az alvásra fordítható időben történik.

Az anyák sosem alszanak
A nők és az alvás kapcsolatából nem lehet kihagyni az anyává válás időszakát. Négyből három anya szenved a kevés és rossz minőségű alvás miatt. A kisbaba megszületése utáni egy évben átlagosan négy és háromnegyed óra alvással kell beérnie egy nőnek az ajánlott napi nyolc óra helyett, ám ezután sem ér véget az alváshiány. A felmérések szerint a gyermek hat éves koráig számolni kell az alvás gyakori megszakításával. “Gyakran találkozom negyvenes-ötvenes éveikben járó nőkkel, akik inszomniától szenvednek. Mikor megkérdezem őket, mikor kezdődtek a panaszaik, általában azt válaszolják, amikor a gyermekem megszületett” – mondta Dr. Katherine M. Sharkey, az amerikai Brown University professzora. Bár közvetlen bizonyítékok nincsenek rá, hogy a kisbaba születése kóros álmatlanságot okoz, a tünetek hasonlóak a szorongáshoz és túlérzékenységhez. “Az újdonsült anyák különösen érzékenyek lehetnek a babával kapcsolatos hangokra, például a sírásra, így lehetséges, hogy bizonyos nőknél a csecsemőkor időszakában megfigyelhető szokás, hogy éjszaka figyeljük a babát és környezetét, sosem tér vissza a normál, gyerek előtti állapotba” – magyarázta a professzor. Így érünk el a menopauzához, amikor a hormonális kilengések, hőhullámok, kedélyingadozások miatt a nők 61 százaléka számol be alvászavarokról.

A férfiak is tehetnek róla
Maguk a partnereik is tehetnek arról, hogy a nők alváshiánytól szenvednek. Ugyanis gyakori, hogy párjuk horkolása gátolja az éjszakai pihenést, és a felmérések szerint a fériaknál háromszor olyan gyakori a horkolás, mint a nőknél. “Ironikus, hogy a nőknek majdnem egy órával több alvásra lenne szükségük, mint a férfiaknak” – mondta az alvásszakértő. Ennek azonban nem genetikai, hanem társadalmi okai vannak. Egyszerűen a nők agya sokkal aktívabb a nap folyamán, sokkal több dolgot kell észban tartaniuk, így hosszabb ideig tartó mélyalvásra lenne szükségük, de legtöbbször csak álmodozhatnak róla.

Forrás: Telegraph
Fotó: Unsplash