Miért alszanak rosszabbul a nők?

2019. augusztus 05. |

Sokan nő tudna mesélni arról, milyen érzés, mikor éjjel háromkor álmatlanul forgolódik, miközben a párja az ágy másik oldalán békésen alszik. A nőknél gyakoribb jelenség a rossz alvás, ráadásul jobban meg is viseli szervezetüket, mint a férfiakét.

A nők aránytalanul gyakrabban szenvednek a rossz alvástól, mint a férfiak. “97 százalékuknál fordult elő életük során hosszabb-rövidebb ideig olyan szakasz, mikor reggel fáradtan ébredtek” – számolt be kutatási eredményeiről Dr. Libby Weaver biokémikus.

A nők kevesebbet alszanak
Tanulmánya szerint ráadásul a nők átlagosan három órával kevesebbet alszanak, mint partnerük, harmaduk számolt be arról, hogy gyakran félbeszakad az alvásuk, és nem alszanak éjszaka egybefüggően. A férfiak közül csupán tízből ketten szenvednek ettől. Ráadásul a nők 63 százaléka nehezen is alszik el, vagy alszik vissza a brit Nemzeti Alvás Alapítvány kutatása szerint. A nőknél majdnem kétszer olyan gyakori az inszomnia is, mint a férfiaknál.


A nyugtalan elme hatalma
“A jó alvás akkor tud bekövetkezni, ha nyugodt az elme” – mondta Jim Horne idegtudós, a Loughborough Egyetem professzora. Hogyan tudnák elsimítani elméjüket a nők, mikor ezer felé járnak mindig? Munka, vacsorakészítés, mosás, meseolvasás, felhívni a szüleiket, és még sorolhatnánk a teendőket. Természetesen a férfiak is képesek lennének mindezt végrehajtani, ám a kutatások azt mutatják, hogy még mindig a nők végzik a házimunka 78 százalékát, és tartják észben a tennivalókat.
A nők ráadásul gyakrabban dolgoznak rugalmas munkaidőben. A kétségtelen előnyök mellett megvannak a hátulütői is ennek a foglalkoztatási formának. Jó esetben bárhol, bármikor elvégezhetik az aktuális feladatokat, ám ez gyakran pont az alvásra fordítható időben történik.

Az anyák sosem alszanak
A nők és az alvás kapcsolatából nem lehet kihagyni az anyává válás időszakát. Négyből három anya szenved a kevés és rossz minőségű alvás miatt. A kisbaba megszületése utáni egy évben átlagosan négy és háromnegyed óra alvással kell beérnie egy nőnek az ajánlott napi nyolc óra helyett, ám ezután sem ér véget az alváshiány. A felmérések szerint a gyermek hat éves koráig számolni kell az alvás gyakori megszakításával. “Gyakran találkozom negyvenes-ötvenes éveikben járó nőkkel, akik inszomniától szenvednek. Mikor megkérdezem őket, mikor kezdődtek a panaszaik, általában azt válaszolják, amikor a gyermekem megszületett” – mondta Dr. Katherine M. Sharkey, az amerikai Brown University professzora. Bár közvetlen bizonyítékok nincsenek rá, hogy a kisbaba születése kóros álmatlanságot okoz, a tünetek hasonlóak a szorongáshoz és túlérzékenységhez. “Az újdonsült anyák különösen érzékenyek lehetnek a babával kapcsolatos hangokra, például a sírásra, így lehetséges, hogy bizonyos nőknél a csecsemőkor időszakában megfigyelhető szokás, hogy éjszaka figyeljük a babát és környezetét, sosem tér vissza a normál, gyerek előtti állapotba” – magyarázta a professzor. Így érünk el a menopauzához, amikor a hormonális kilengések, hőhullámok, kedélyingadozások miatt a nők 61 százaléka számol be alvászavarokról.

A férfiak is tehetnek róla
Maguk a partnereik is tehetnek arról, hogy a nők alváshiánytól szenvednek. Ugyanis gyakori, hogy párjuk horkolása gátolja az éjszakai pihenést, és a felmérések szerint a fériaknál háromszor olyan gyakori a horkolás, mint a nőknél. “Ironikus, hogy a nőknek majdnem egy órával több alvásra lenne szükségük, mint a férfiaknak” – mondta az alvásszakértő. Ennek azonban nem genetikai, hanem társadalmi okai vannak. Egyszerűen a nők agya sokkal aktívabb a nap folyamán, sokkal több dolgot kell észban tartaniuk, így hosszabb ideig tartó mélyalvásra lenne szükségük, de legtöbbször csak álmodozhatnak róla.

Forrás: Telegraph
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?