Ezeket várják el párjuktól a világ különböző pontjain élő szerelmesek

2019. szeptember 20.
Mit várnak valójában a hosszú távú párkapcsolataikban egymástól az emberek? Mennyire befolyásolja értékrendjüket az, hogy a világ mely szegletében élnek? Egy friss kutatásból kiderül, mit is várnak valójában a párjuktól a különböző országokban élő szerelmesek.

Az angliai Swansea Egyetem kutatói öt ország közel háromezer egyetemistáját és főiskolását kérdezték ki, hogy kiderítsék, milyen karakterjegyek a legfontosabbak számukra egy hosszútávú kapcsolatban. Nem árulunk el nagy titkot, ha annyit előre bocsátunk, hogy a kedvesség mindenhol az első helyen szerepelt.

A humor csak nyugaton fontos
Két keleti kultúrkörbe tartozó ország (Szingapúr és Malajzia), valamint három nyugati ország (Ausztrália, Norvégia és az Egyesült Királyság) fiataljait vonták be a kutatásba. Nyolc jellemző tulajdonságot kellett sorba állítaniuk a résztvevőknek aszerint, mi a legfontosabb számukra párjukban: szépség, gazdagság, kedvesség, humor, vallásosság, szűziesség, gyermekvállalásra való hajlandóság és kreativitás. A kedvesség után a férfiaknál a szépség, a nőknél a gazdagság következett általában a második helyen. A nyugati társadalmakban ezután a humor állt mindkét nemnél. “Meglepő volt, hogy keleti országokban nem tulajdonítanak a humornak akkora fontosságot, mint nálunk, ellenben náluk a vallásosságnak és a szűziességnek sokkal nagyobb értéke van” – mondta Andrew G. Thomas, a kutatás vezetője.

A gyermekvállalás csak nyugaton kérdés
A gyermekvállalási hajlandóságnak a keleti kultúrákban nem tulajdonítanak akkora jelentőséget, míg a nyugati országokban a nők számára fontos, szeretne-e gyermeket párjuk. “Ez az eltérés a családtervezéssel állhat kapcsolatban. Azokban az országokban, ahol a fogamzásgátlás széles körben elterjedt, a partner gyermek utáni vágya előre jelzi, alapítanak-e családot a jövőben. Keleten a gyermek születése természetes következménye a szexnek és a párkapcsolatnak, így az, hogy akar-e gyermeket valaki vagy sem, nem annyira fontos kérdés” – magyarázta el a kutatás vezetője.

A kreativitás nem menő?
A tudósokat legjobban az lepte meg, hogy a kreativitást szinte az összes többi személyiségjegy megelőzte, és ezt illetően nem volt különbség abban, a világ mely táján élőket kérdezték meg. “A sikeres és híres kreatív emberek, mint például a zenészek és festőművészek nagyon gyakran ellenállhatatlan vonzerővel rendelkeznek. Ám ez a vonzerő nem a kreativitásuknak szól, hanem a társadalmi státuszuknak és egzisztenciájuknak. Ezért lehet, hogy nem a kreativitást, hanem a gazdagságot vagy szépséget jelölték meg, mint párjuk vonzó tulajdonságát a kutatásban résztvevők” – mondta Andrew G. Thomas. A kutatás eredményeként tehát úgy tűnik, ha valaki hosszú távra szeretne sikeresen párt találni, nem feltétlenül az anyagi hátterét vagy a fizikai megjelenését kell csupán csiszolgatnia, hanem a kedvességet is többet kell gyakorolnia. Így sikeresen találhat párt Norvégiában és Malajziában egyaránt. 

Fotó: Unsplash