Nyári románc: felemel vagy összetör?

2019. augusztus 16.
Bárkivel megtörténhet, ám nem mindenki képes ugyanúgy helyén kezelni az előnyöket és hátrányokat, amik egy nyári románccal járnak. Hogyan előzhetjük meg a szívfájdalmat, ha tudjuk, hogy ez a szerelem nem éri meg a karácsonyt sem?

A legfontosabb kérdés, mielőtt fejest ugrunk egy nyári románcba, érzelmileg képesek vagyunk-e helyén kezelni egy egyéjszakás kalandot? Mert a laza nyári kalandok, ha heteken át tartanak is, tulajdonképpen nem tekinthetők másnak, mint rövid kalandnak. 

Vannak, akik kifejezetten élvezik
Az életvidám, gondtalan emberek, akiknek az életfilozófiája az egyszer élünk, remekül tudják kezelni a nyári románcokat is. Nekik csupán arra kell nagyon figyelni, hogy ne csússzon be egy nemkívánt terhesség, ne kapjanak el valamilyen fertőzést alkalmi szerelmüktől. A hosszú távú, stabil kapcsolatban élők is könnyen elcsábulhatnak a nyaraláson. Ők bár élvezik a románcot vagy flörtöt, és nem várnak tőle többet, így a szívük nem törik össze a végén, ám a lelkifurdalás és bűntudat egy darabig elkísérheti őket.


A szinglik vannak legnagyobb veszélyben
Azok az egyedülálló emberek, akik kapcsolatra vágynak, könnyen többet gondolhatnak egy laza nyári románcba, mint amennyi valójában benne van. Fantáziájukban kiszínezhetik és felnagyíthatják az érzelmeket, melyek a két fél között vanak, így a végén hatalmas kiábrándulás, szégyen, a visszautasítottság érzete kavaroghat bennük. Arról nem is beszélve, hogy önbizalmuk és önbecsülésük is csorbát szenved, és jó időre elveszíthetik a szerelembe és emberekbe vetett hitüket. Ők azok, akiknek biztosan nem éri meg a nyári csábítás.

Remek önbizalomnövelő lehet
Másfelől nézve a nyári románc remek önbizalomnövelő lehet azoknak is, akik éppen keresik a stabil párjukat. Képzeljük csak el, milyen jól esik a figyelem, a bókok, ha épp egyedül vagyunk és senki sem halmoz el minket kedvességgel és szerelemmel. Ha megpróbáljuk ebből a szemszögből nézni, kihasznált helyett máris inkább különlegesnek érezhetjük magunkat. Tekinthetünk úgy a nyári kalandra, mint ami megszínesítette az életünket, így a hétköznapokba is azzal a tudattal térhetünk vissza, hogy mégis bebizonyosodott, vannak, akiket érdeklődnek irántunk.
Fontos, hogy tisztában legyünk saját magunkkal, elvárásainkkal. Ha tudjuk, hogy a laza kaland nem a mi stílusunk, kerüljük el. Ha úgy gondoljuk, egy románc megfűszerezheti a szerelmi életünket, ám nem várunk többet tőle, akár bele is ugorhatunk.  Persze sok olyan történet van, amikor a nyári flört filmszerű véget ér, és a pár örökké együtt marad, ám ne ezzel az elvárással vessük magunkat a laza kapcsolatba. Élvezzük, amit adhat, és ha búcsúra kerül a sor, akkor se a szívfájdalom maradjon a nyomán, hanem az örömteli percek emlékei, amik az ősz és a tél szürkeségét megtörik.

Forrás: Psychology Today

Fotó: Unsplash