6 módszer, ami segít nemet mondani

2019. október 16.
Azon kapjuk magunkat, hogy amúgyis betáblázott napjainkban keressük a helyet az újabb és újabb szívességeknek, amiket elvállalhatunk? Nehéz nemet mondani egy kedves kérésnek, ám muszáj megtennünk időnként. Segítünk, hogyan mondjunk könnyebben nemet!

Mi az eredménye annak, hogy sosem mondunk nemet senkinek? Stresszelünk az előttünk tornyosuló feladatokon, nincs szabadidőnk és semmire nem marad energiánk. Ezért is fontos, hogy kedvesen, ugyanakkor határozottan utasítsuk el az újabb és újabb szívességeket.

Vegyük fel a szótárunkba a nem szót is
Ha évek, évtizedek óta nem mondunk nemet szinte semmire, amit tőlünk kérnek, nehéz lehet kialakítani az új szokást. “Könnyen beleragadunk abba, hogy sosem utasítjuk el a kéréseket, amivel hozzánk fordulnak, hiszen egyszerűbb igent mondani, mint esetleg konfrontálódni emiatt” – magyarázta Eirene Heidelberger pszichológus és tanácsadó. Ám nem lehetetlen kilépni ebből a körből. Néhány egyszerű stratégiával megtanulhatunk nemet mondani.


1. Szerepjáték
Ha már elfelejtettük, milyen kimondani egy határozott nemet, a gyakorlás segíthet. “Gyakoroljunk be néhány rövid elutasítást. A tükör előtt ismételjük el újra és újra, hogy amikor legközelebb élesben is használnunk kell, már szinte ösztönösen menjen, így véletlenül se csússzon ki egy igen helyette” – javasolta a tanácsadó. Legyünk kedvesek, ám határozottak, hogy ne gondoljuk meg utána magunkat. Nem csak a tükör előtt, egy barátunkkal, családtagunkkal is gyakorolhatjuk az új szerepet.

2. Kezdjük kicsiben

Nem kell mindjárt a mély vízbe vetni magunkat. Kockázatmentes, könnyű szituációkban vessük be először az új képességünket. “Válasszunk olyan helyzetet, ami inkább gyakorlás, és nincs igazán tétje. Például egy termékmintát ajánló árusnak könnyebb nemet mondani, mint a munkahelyen” – javasolta a pszichológus.

3. Legyünk realisták
“Először idegennek tűnhet az új énünk. Nem érezzük természetesnek, a saját lényünkből fakadónak, mikor kimondjuk, hogy nem. Ám később kényelmesebbé válik a helyzet” – mondta a szakember, aki szerint az a legfontosabb, hogy ne kérjünk elnézést, amiért elutasítunk valakit.

4. Jót teszünk magunkkal
Tudatosítsuk magunkban és tartsuk mindig észben, hogy saját magunknak teszünk szívességet azzal, ha a szabadidőnket nem áldozzuk fel csak azért, hogy másokat kiszolgáljunk. Nem önzés, ha magunkért is teszünk dolgokat és nem mindig mások kéréseinek teszünk eleget.

5. Figyeljünk meg másokat
Figyeljük meg, hogy barátaink, családtagjaink hogyan, milyen kifejezésekkel utasítanak el dolgokat, amiket nem szeretnének megtenni. Sokat tanulhatunk a viselkedésükből, megérthetjük, miért nem kell, hogy bűntudattól és megbánástól szenvedjünk, ha nemet mondunk mások kéréseire.

6. Tegyünk úgy, mintha
Ha egyelőre még úgy is érezzük, hogy gyenge lábakon áll az önbizalmunk, akkor is játsszuk el. “Nem azt jelenti, hogy nyomjuk el a bizonytalanságot vagy habozást magunkban. Csupán kifelé mutassunk határozott eltökéltséget, így sokkal komolyabban veszik azt is az emberek, ha nemet mondunk nekik” – jegyezte meg a pszichológus.

Fotó: Unsplash