Kudarc és fájdalom: 6 módszer a leküzdésére

2019. március 01.
Szerelmi bánat, félresikerült állásinterjú vagy egy barátban való váratlan csalódás igazán fájó sebeket okozhatnak. Bizonyos módszerek segíthetnek, hogy könnyebben átvészeljük a nehéz időszakot, és feldolgozzuk az elutasítást.

A visszautasítás legalább annyira fáj, mint egy fizikai sérülés. Igazi sebet ejt. A közösségi oldalak világában pedig minden eddiginél tágabb teret kapott és új utakat talált az elutasítás. A Kaspersky közel 17 ezer ember bevonásával végzett, egész világra kiterjedő felmérésében az emberek 61 százaléka mondta azt, hogy érezték már magukat rosszul amiatt, hogy egy barátjuk törölte őket valamelyik közösségi oldalon, és a résztvevők több mint fele vette a szívére a negatív hozzászólásokat vagy kritikus kommenteket. Ezek után el tudjuk képzelni, hogy egy társkereső alkalmazás milyen lelki sebeket tud ejteni.
Nem csoda, hogy a Texasi Tudományegyetem kutatása arra a következtetésre jutott, hogy a párkereső applikációk kifejezetten rossz hatással vannak az önértékelésre és használatuk során csökkent a felhasználó önbizalma. De mit tehetünk egy-egy ilyen csalódás után a gyomrunkat szorító rossz érzés ellen?  

1. Értsük meg, miért fáj a kudarc

Megsemmisítő érzés tud lenni, ha az embert visszautasítják, főleg ha hatalmas munkát és energiát fektettünk a munkába, párkapcsolatba, ahonnan az elutasítás érkezett. Az érzett fájdalom zsigeri és feltartóztathatatlan. “Az elutasítás egy ősi, alapvető szükségletünket rendíti meg, a biztonságérzetünket. Felébreszti az elhagyatottságtól való félelmünket – magyarázza Kate Balestrieri pszichológus. – Ez aktivizálja az evolúció során belénk ivódott reflexeket, melyek vészjelzéseket adnak le: a szükségleteimet nem tudom kielégíteni, lehet, hogy meghalok. Az elutasítás utáni érzet tehát a halálfélelemhez hasonlatos.”
Nem valószínű, hogy ez a gondolatmenet eszünkbe jut az elutasítás pillanatában, de jó megérteni, miért fáj olyan mélyen.

2. Szilárd, biztos alap

Az elutasítás pszichológiai káoszba taszítja az embert. A pulzus felgyorsul, úgy érezzük, össze-vissza kalimpál a szívünk, izzadunk és hányinger kerülget, akár látásunk is elhomályosulhat. Nehéz uralkodni ezen az állapoton. A szilárd alap tudatosítása segíthet, hogy ne veszítsük el a talajt a lábunk alól. Ez a gyakorlat a hirtelen sokk állapotában jöhet jól. Tudatosítsuk a lábunkat a padlón. Óvatosan meg is mozgathatjuk a lábujjakat. Vagy vigyük a figyelmünket a kezünkre. Szorítsuk ökölbe az ujjainkat, majd nyújtsuk ki. “Vigyük a figyelmet különböző testrészeinkre, és tudatosan mozdítsuk meg őket” – javasolja a pszichológus. A mély légzés és a meditáció szintén hasznosak önmagukban, vagy az előzőekben felsorolt gyakorlatokkal együtt alkalmazva. Kis idő múlva máris érzelmileg stabilabbnak érezhetjük magunkat, és talán már nem akarunk elbújni a világ elől.



3. Szeressük magunkat

Együnk finom és tápláló ételeket, sétáljunk egy nagyot, alakítsunk ki egy olyan helyet az otthonunkban, ami különösen nyugtató és komfortos. Bármit, ami jólesik testünknek és lelkünknek. “Ha megtanuljuk szeretni magunkat és gondoskodni magunkról, akkor valamelyest kevésbé fáj majd, mikor más emberektől negatív érzelmek irányulnak felénk”- mondja Balestrieri.

4. Gyógyító állatok

Sokat segíthet az állatokról való gondoskodás a másoktól elszenvedett lelki sebek enyhítésében. Nem kell feltétlenül befogadnunk egy háziállatot, a kutya- és macskaotthonokban mindig szívesen veszik, ha valaki jelentkezik egy kis állatdédelgetésre. Hiszen az itt élő állatok addig is vágynak a szeretetre, míg örökbe fogadják őket.

5. Tanuljunk belőle

Amikor már csitul a sajgó fájdalom, érdemes azt is megnézni, lehetett-e a másik félnek igaza abban, hogy elutasított minket. Nem a legkönnyebb, de érdemes szembenézni ezzel. A sikertelen állásinterjú vajon hol siklott félre? A partnerünk szemszögéből vajon jogos lehetett a visszautasítás? Nem is igazán azt keressük, amit eddig kerestünk? Jó kezdet, és segíthet tisztába jönni igényeinkkel, saját magunkkal a következő döntéseink meghozatalához.

6. Nem szabad megállni

Oprah Winfrey-t elutasították. JK Rowlingot elutasították (ma pedig már ennyit keres egy perc alatt). Mindenkit ér ilyen, ez a próbálkozás része, nem lehetünk tökéletesek mindenkinek és mindenhova. “Ha nem történt velünk ilyen életünk valamely periódusában, akkor valami baj van” – mondja a pszichológus. Érezhetjük úgy a kudarcok után, hogy sosem érjük el, amit szeretnénk, de emlékeztessük magunkat, hogy nagy a világ, rengeteg ember él benne és rengeteg lehetőség vár ránk. Talán épp a következő sarkon.

Fotó: Unsplash