Miért csatázunk a házimunkán?

2019. október 26.
A házimunka és annak felosztása a legtöbb párnál a viták területe. Gyakran tűnhet úgy, hogy a szemét levitele vagy a teregetés körül felkorbácsolódott érzelmek nagysága nincs egyensúlyban a helyzet fontosságával. Miről szólnak valóban az otthoni teendők körüli veszekedések? Miért csatázunk folyton a házimunkán?

A párterápián megforduló párok nagy része először a házimunka felosztása körüli feszültségeket említi, mint a problémák forrását. Az egyik fél úgy érzi, hogy a másik semmit sem tesz a közös otthonban, holott ő is ugyanúgy ott lakik, mindenki ugyanúgy dolgozik. Nagy valószínűséggel nem a bevásárlás vagy a porszívózás az igazi probléma, csupán a problémák lecsapódását segítik elő. A szakemberek összeszedték azokat az okokat, amik a házimunka körüli veszekedések mögött húzódhatnak.


1. Múltbeli tapasztalatok: elhanyagolás és árulás.
Sokan annak a jelképének érzik azt, hogy a párjuk mennyire törődik a ház körüli teendőkkel, hogy rájuk mennyire figyel. A káosz közepén, mosogatás közben érezhetjük úgy, hogy a párunk egyáltalán nem törődik velünk, hiszen hagyja, hogy egyedül birkózzunk meg az összes házimunkával, holott ő is ugyanúgy hozzájárult a rendetlenséghez. Felnőtt kapcsolataiban könnyebben tekint valaki árulásként arra, ha párja nem segít neki semmiben, és érzi magát elhanyagoltnak, ha gyermekkorában is megtapasztalta és gyakran érezte úgy, hogy valamelyik szülő nem figyel rá.

2. Megmutatkoznak a társadalmi egyenlőtlenségek.
Isten hozott férfiközpontú világunkban! A saját otthonunkban is szembesülhetünk vele, hogy milyen nehéz leküzdeni a társadalomban mélyen gyökerező nemi szerepeket és leosztásokat. Ma már tudjuk, hogy a gyermeknevelés, a takarítás, a főzés nem női munka, ám rutinból és a belénk kódolt nemi sztereotípiák miatt még mindig sok nő csendben feláldozza magát a társadalom oltárán, és nem emel szót és küzd a családján belül sem a házimunka egyenlő felosztásáért.


3. Az erő és kontroll fitogtatása.
A házimunka körüli csatározások komoly vitákat szülhetnek, könnyen elmérgesednek. A felek gyakran úgy érzik, hogy a másik fél kontrollálni akarja őket azzal, hogy nem végzi el a saját feladatait vagy morog, ha valamilyen dolga akad otthon. Könnyen személyeskedéssé fajulnak ezek a veszekedések. „Sosem teszi el a ruháit a férjem!” „A feleségem folyamatosan a takarítással zaklat!” Mindkét ember sértettnek érzi magát, tehetetlennek és nem érti a másik kritikáját. Úgy érezhetik, hogy a másik ember nem törődik a boldogságukkal, csupán az érdekli, hogy ő nyerjen, és úgy történjenek a dolgok, ahogy akarja. Gyakran együtt járnak ezek az érzések az elhanyagoltsággal és az árulás érzetével.

4. Házimunkára átvitt érzelmek.
Bár egyszerű lustaságnak tűnik, ha valaki nem mosogat el, ám súlyosabb okok is húzódhatnak mögötte. Depresszió, kilátástalanság, szorongás is húzódhat a háttérben, ha valaki nem vesz részt az otthoni teendőkben. Az otthonunk általában megmutatja a belső világunkat: ha valaki depressziós időszakát éli, akkora erőfeszítésnek tűnhet számára a tisztálkodás vagy a mosás, hogy képtelen megtenni ezeket az egyszerű tevékenységeket. A szorongások pedig kifejeződhetnek kényszeres rendrakásban is, mely patika tisztaságú otthont eredményez. Hiszen az otthon az a hely, ahol úgy érezheti valaki, hogy még megvan a kontrollja, ha az élete többi részén nem is érzi ezt.

Mit tehetünk?
A megoldás egyszerű, ám nem könnyű. Ha a házastársak gyakran csapnak össze a házimunka miatt, fontos, hogy felismerjék és kiderítsék, milyen okok húzódhatnak a háttérben, milyen más feszültséget robbant fel a mosatlan edények által kiváltott szikra. Ha végignézzük, hogy a fenti okok szerepet játszanak-e abban, hogy újra és újra összeveszünk az otthoni teendők miatt, sokat léphetünk előre nem csak az otthonunk tisztasága, de az érzelmeink kibogozása felé is.

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash